Tioårig tjejkvartett uppfinner eget brädspel

Agnes, Simine, Vilma och Hedda är tio år och går på Bergshamraparkens fritidsklubb. När de inte hittade något sällskapsspel som lockade skapade de ett eget, "Veckopengen". Det unika brädspelet har blivit populärt bland kompisarna.

En eftermiddag skulle Agnes, Simine, Vilma och Hedda, 10 år, spela spel på fritidsklubben i Bergshamraparken. För stunden kunde de inte komma på något de ville spela av det som fanns tillgängligt. Efter en kort diskussion bestämde de sig för att skapa ett alldeles eget brädspel.

"Veckopengen" är en kombination av de fyra barnens egna idéer. Spelet går ut på att man ska spendera pengar så snabbt som möjligt men är uppbyggt från barns perspektiv. Därför handlar det inte om stora summor som i exempelvis Monopol.

När man spelar använder man en "snurra" och förhoppningsvis får man ett händelsekort som bjuder på en möjlighet där man kan spendera. Det kan till exempel vara att shoppa, gå på loppis eller betala för sitt eget godis till fredagsmyset. Om man har otur kanske man måste panta burkar eller ta emot en ny veckopeng. Eller så kanske ens föräldrar ertappar en i affären då man tänkt handla godsaker. Då får man stå över en omgång medan man får en utskällning.

Fritidsledaren Gille Cedergren som har stöttat tjejerna i arbetet med spelet, såg tidigt att det var en kul och annorlunda spelidé. Att konstruera spelet innebar också en lärorik och givande process som krävde att de samarbetade och lyssnade på varandra, vilket var något de skötte utmärkt.

Dela: