EU-seminarium om sportevenemang och säkerhet

Ett EU-seminarium med internationellt deltagande genomfördes i Solna på måndagen (26/10), med fokus på sportevenemang och brottsförebyggande verksamhet.

I Solnahallen träffades ett drygt fyrtiotal personer, varav flera från olika europeiska länder. Här bjöds på flera seminarier och föreläsningar med fokus på stora sportevenemang. Det förebyggande arbete Solna stad redan startat i samband med allsvenska stormatcher på Råsunda, under namnet "Förspel", har varianter runtom i världen. Några av dessa beskrevs av de utländska föreläsarna, och två svenska inslag gjorde frågans aktualitet särskilt tydlig ur ett solnaperspektiv: den svensk-norska ansökan om att arrangera EM i fotboll år 2016, samt det påbörjade bygget av den nya nationalarenan för fotboll.

Förutom seminarierna fick deltagarna också en förevisning av en "gatufotbollsplan" med tillhörande spelformer som börjat användas runtom i Europa. En plan hade byggts upp i Solnahallens friidrottshall, och några bollskickliga pojklagsspelare från Råsunda IS visade hur det gick till. Besökarna fick också själva bolla lite med ett extra exemplar av den speciella fotboll som används. Dessa planer byggs upp tillfälligt i stadsmiljöer, ibland flera bredvid varandra, och turneringar med 4-mannalag genomförs med särskilda regler som bland annat premierar rent spel och deltagande av både flickor och pojkar.

Dela: