Blue Hill klara för division 4

Kvarterslaget Blue Hill har nu klättrat hela vägen upp till division 4 sedan starten 1996. Hur har vägen dit sett ut, och vad är det som gör att man hela tiden går framåt?

Efter derbysegern mot Huvudsta i mitten av september var seriesegern klar.

Det hela började vintern 1995-96, då ett gäng ungdomar fick idén att starta ett fotbollslag hemmahörande i stadsdelen Hagalund. Frågan gick till Jocke Theodoridis, själv hagalundsbo och juniorlagstränare inom AIK. Efter lite betänketid ordnades ett möte med stadens föreningskonsulent Ove Bohlenius och Tina Wallgård, chef för fritidsverksamheten i Hagalund, vilka båda var positiva till initiativet från ungdomarna. Resultatet blev att föreningen Blue Hill IF kunde bildas redan i februari 1996.

Tuffa läroår i division 8

Första åren tillbringade den nya klubben i division 8, dock under namnet Hagalunds Blå IF eftersom ett annat lag redan hade ordet "Blue" i namnet. Hemmaplan var gruset på Skytteholms IP, träningsplan var Sunnanskolans lilla grusplan. Till bortamatcherna tog man tunnelbanan tillsammans.

Jocke Theodoridis- Vi hade lite otur med seriesystemet de första åren, berättar Jocke Theodoridis, som var tränare de första åren och har fortsatt som lagledare och aktiv i föreningen sedan dess. Vi hade redan kvalificerat oss för division 7 ett år, när ett bottenlag drog sig ur. Då räknades hela serien om, och vi hamnade plötsligt på tredje plats. Sportsligt sett så är det mitt allra tråkigaste minne från hela tiden med Blue Hill. Det kändes mycket orättvist och var hårt för spelarna den gången.

Stadig klättring i seriesystemet

Sedan man väl tagit det första klivet, till division 7, har Blue Hill sakta men säkert fortsatt resan uppåt i seriesystemet. 2006 tog man sig till division 5, där man sedan dess varit med i toppstriden varje år. Nu, 2009, var det alltså dags att ta sig till nästa nivå, som klara seriesegrare redan när fyra omgångar återstod. Vad är det då som gör att klubben hela tiden går framåt?

- Det har mycket med sammanhållningen att göra, säger Jocke. Vi är ett riktigt kvarterslag fortfarande, där de flesta spelarna varit med i stort sett från början och kunnat växa tillsammans både socialt och sportsligt. Vi har också en hög demokratisk nivå, och spelarna är med och beslutar om allt som gäller laget. Intag av nya spelare föregås till exempel alltid av en omröstning, och det är långtifrån alltid som lagledningen får som den vill, säger han och ler. Vi har också fått flera förslag genom åren från klubbar högre upp i seriesystemet, både gällande enskilda spelare och laget som helhet, men vi har hittills alltid valt att hålla ihop.

Sammanhållning har alltid varit ett signum och en framgångsfaktor för Blue Hill.

Dela: