Belysningsmaster resta på Skytteholms IP

De två första belysningsmasterna på Skytteholms IP restes under tisdagen, bland annat den högsta på 42 meter. De två återstående masterna beräknas komma på plats i nästa vecka.

Belysningsmaster monteras på Skytteholms IPEn stor och en mindre lyftkran, samt ett par orädda montörer på hög höjd, krävdes för att få upp den 42 meter höga masten som nu står en bit sydöst om A-planen på Skytteholms IP. Denna den högsta masten fick monteras i två steg. Först fästes den undre delen i betongfundamentet, därefter fick montörerna klättra upp cirka 25 meter och fästa den övre delen som lyftes upp med färdigmonterade lampor.

Belysningsmasterna står stadigt

Var och en av de fyra masterna kommer att stå stadigt. Pålning fick göras hela 23 meter ner i marken för att få ordentligt fäste, och varje fundament består av 58 ton betong samt ett hundratal ton fyllningsmassa. Själva masternas vikt på cirka 6,5 ton blir därmed ganska liten i sammanhanget...

Flexibel ljusstyrka spar energi

Belysningen på A-planen kommer att ha tre nivåer beroende på användningsområde. Den lägsta ljusstyrkan används vid träning och underhållsarbeten, och den näst starkaste vid matcher.

Den högsta nivån är tänkt för TV-sända matcher, och når då en effekt på 220 kilowatt, vilket ska jämföras med den tidigare belysningen på cirka 42 kilowatt. Ljusstyrkan på planen uppfyller därmed gott och väl de krav som Svenska Fotbollförbundet ställer på matcher i Damallsvenskan och Division 1.

En annan viktig skillnad är att ljuset nu blir vitt istället för gulaktigt. Det är viktigt framför allt för färgåtergivning i samband med TV-sändningar, och underlättar såklart arbetet även för fotografer, förutom att höja kvaliteten på åskådarnas upplevelse av matcherna.

Belysningsmaster monteras på Skytteholms IP

Driftchef Lars Alfons följer arbetet tillsammans med Janne Johansson från entreprenören Vägbelysning i Sverige AB, och Kennet Siverling, ansvarig för förenings- och anläggningsfrågor inom Solna stad.

Dela: