Barnens egen bokklubb gör det roligt att läsa

På Q-lans fritidsklubb samlas en grupp barn regelbundet för att läsa, diskutera och recensera böcker. I sin egen bokklubb får de tips av varandra och läsningen blir roligare. Med bokklubbens pimpade bokvagn vill de också sprida läsintresset till kompisarna.

Bokklubben på Q-lan går igenom recensionspärmen.

Fritidsledaren Ing-Marie Nordlund-Cappellini var den som tog initiativ till bokklubben, som startade under höstterminen 2014:
- Jag vet ju att några av barnen här läser en hel del och ville försöka sprida läsningen till flera på ett roligt sätt. Så jag pratade med biblioteket i Bergshamra som genast sa att de ville hjälpa till. De skänkte en gammal bokvagn och fyllde den med böcker. Sedan har bokklubben vuxit fort, från fyra-fem tjejer i början till ungefär femton stycken före jul redan.

En läsomgång i bokklubben börjar med att en bibliotekarie tar fram några titlar att välja mellan. Sedan röstar barnen fram den bok man vill läsa tillsammans och alla får varsitt exemplar. När de flesta börjar bli klara bestämmer man en tid då man går till biblioteket i Bergshamra centrum och pratar om boken tillsammans med en bibliotekarie.

Pimpad bokvagn och kompistips lockar till läsning

Bokvagn som lockarBokklubbens engagemang sprider sig. Bokvagnen med låneböcker som barnen på Q-lan själva pyntar, sorterar och fyller på med begagnade böcker hemifrån, är tillgänglig för alla på fritidsklubben. Och här får man låna en bok så länge man behöver den - alla läser ju olika fort. I en pärm sitter också ett växande antal recensioner som barnen själva skriver till varandra. Här får man inte bara tips om bra böcker, man ser också vem man kan prata med om just den boken vilket har varit uppskattat.

- Flera som inte brukar läsa annars har börjat intressera sig för bokvagnen, säger Ing-Marie. Läsningen är inte obligatorisk här på något sätt, så man får närma sig böckerna i sin egen takt. Men finns det kompisar här på fritidsklubben som både läser och pratar om böcker, så ökar ju chansen att man kommer igång.

Det senaste tillskottet till bokaktiviteterna på Q-lan är det som barnen döpt till Ge-och-ta-hyllan. Där kan man hämta böcker som blir ens egna, dock med tanken att man ska ge den vidare till någon annan när man själv är klar med den - det brukar kallas book crossing. Dessa böcker kan alltså hamna lite var som helst till slut. Genom en etikett i dessa böcker, kan den som vill höra av sig till biblioteket eller fritidsklubben och meddela var boken hamnat någonstans.

Bokklubbens medlemmar sorterar bokvagnen och kategoriserar titlarna.

Recension på gång!

Dela: