Solna landets tredje främsta idrottskommun

Solna placerade sig på tredje plats totalt när den årliga rankingen av Sveriges främsta idrottskommuner presenterades. Solna blev trea också i kategorin Elitidrott. "I Solna hade vi anledning att känna oss som vinnare redan innan pristagarna presenterades eftersom vi, som enda kommun någonsin, nominerats i samtliga fyra kategorier", säger kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm.

Peter Edholm, kultur- och fritidskommunalråd, med Peter Rohmée från Sport & Affärer.

Dubbla utmärkelser för Solna

Förutom huvudlistan, där Solna alltså kom på tredje plats efter Växjö och Karlstad, uppmärksammar rankingen de tre främsta kommunerna i kategorierna Breddidrott, Elitidrott och Evenemang. Solna knep tredjeplaceringen även i kategorin Elitidrott.

Till främsta eventkommun utsågs Stockholm, som vanligt i konkurrens med främst Göteborg. Motiveringen nämner emellertid samarbetet med Solna stad och Friends Arena som en faktor bakom Stockholms vinst.

Unikt att nomineras i samtliga kategorier

Rankingen genomförs av tidningen Sport & Affärer och presenterades på konferensen Professionell idrott i Jönköping.

Solnas kultur- och fritidskommunalråd Peter Edholm var på plats och hade anledning att vara nöjd efter utmärkelserna:

- I Solna hade vi anledning att känna oss som vinnare redan innan pristagarna presenterades eftersom vi, som enda kommun någonsin, nominerats i samtliga fyra kategorier. Detta ihop med att vi utses till Sveriges tredje bästa idrottskommun ska vi se som ett kvitto på att vi "gör rätt" på många område och att vi har en bra balans mellan våra satsningar på bredd, elit och evenemang.Särskilt nöjda ska vi vara med att Solna och Solnas idrottsföreningar också uppmärksammas för satsningar på handikappidrott och på flick- och damidrott.

Solna har alltid placerat sig högt på listan sedan 2007 då Sport & Affärer genomförde sin kommunranking första gången. En gång, 2012, har Solna kommit på första plats; i fjol blev det en elfteplats.

Hela listan med alla placeringar och motiveringar

Dela: