Riki Simic utsedd till årets internationalist

Internationella kommittén inom Solna stad har som en del av sitt uppdrag att förbereda stadens ungdomar för ett liv i en värld med täta kontakter över nations- och kulturgränser. Riki Simics arbete med Lennart Johansson Academy Trophy, den internationella ungdomsturneringen i fotboll, har bidragit till detta mål. Därför utses han till Årets Internationalist 2017.

Riki Simic och Arion Chryssafis, ordförande i Internationella kommittén.

Nomineringen till utmärkelsen kom från AIK Fotbollsförening genom Roger Wikström i ledningsgruppen för AIK Ungdomsfotboll. Den säger det mesta om turneringens betydelse:

"Riki är ansvarig för fotbollsturneringen Lennart Johansson Academy Trophy som spelas för pojkar 13-14 år och flickor 14 år under en helg i maj månad varje år. Turneringen innehåller enbart internationella lag med undantag av AIK:s tre egna lag. Det innebär att 27 lag från utlandet med totalt ca 500 spelare, 300 föräldrar och 150 ledare är på besök i Solna. Lägg därtill att dessa lag drar till sig en del supportrar som bor i Sverige men har sitt ursprung i annat land.

Världens största och kanske mest framgångsrika klubb FC Barcelona, åker varje år hit med sina 14-åringar. Det är den enda turneringen i världen dit man årligen återkommer med sitt förstalag då man anser det vara den bäst organiserade turneringen som finns i världen.

Turneringen ger också ringar på vattnet då våra lag blir inbjudna till olika cuper runt om i Europa och får en möjlighet för spelarna att utvecklas både som spelare på och utanför planen. Bland annat får de lära sig olika kulturer, språk och få ett omvärldsperspektiv som få i deras ålder annars har möjlighet till.

Flertalet av matcherna som spelas sänds också live på webben. Ca 20 000 unika tittare såg hela eller delar av matcherna från Skytteholm.

Internationella kommitténs motivering

Utmärkelsen Årets Internationalist 2017 tilldelas Riki Simic AIK FF

För arbetet med att ge unga fotbollsspelare ett omvärldsperspektiv, möjlighet till internationella kontakter och utbyten, att utvecklas både på och utanför planen samt lära sig om olika kulturer och språk genom turneringen Lennart Johansson Academy Trophy.

Lennart Johansson Academy Trophy spelas nästa gång 25-27 maj 2018

Följ turneringen på dess hemsida och facebooksida.

Dela: