AIK fyller 125 år

AIK bildades den 15 februari 1891 i Stockholm, och har varit en solnaförening sedan 1937. Klubbens långa och händelserika historia uppmärksammas bland annat genom en utställning, en jubileumsmatch och ett jubileumslopp senare i vår.

För 125 år sedan bildades AIK på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm, och förblev en stockholmsförening under sina första decennier. År 1937 beslutade sig fotbollssektionen för att flytta till Solna, och klubbens administration och ledning följde med. Den nyblivna solnaföreningen har sedan fortsatt växa och är idag Sveriges största förening. Klubben har också blivit något som starkt förknippas med Solna.

Förlängd jubileumshelg 12-15 februari
(Uppdatering: förlängs t.o.m. söndag 21/2!)

Datumet för klubbens bildande år 1891 var den 15 februari, och de viktigaste jubileumsaktiviteterna förläggs nu till samma månad. AIK:s långa och händelserika historia, full av minnesvärda idrottshändelser och kryddad av färgstarka profiler, uppmärksammas genom en utställning med historiskt tema, som visas på biblioteket i Solna centrum 12-15 februari. Under helgen dyker också A-lagsspelare från både herr- och damlagen i fotboll och ishockey upp för att mingla och skriva autografer till fans.

Läs mer om programmet på biblioteket 12-15 februari

Samma helg, på lördagen, spelas också en träningsmatch på Skytteholms IP som får karaktären av jubileumsmatch. Den följs av en jubileumsmiddag för medlemmar och särskilt inbjudna senare på kvällen. Här kan du läsa mer och se bilder från jubileumsmiddagen.

Jubileumshelgen avslutas inte förrän på måndagen på Biblioteksgatan 8, där ett café nu ligger som serverar AIK-bakelsen. Engagerade AIK-are kan då följa med till grundaren Isidor Berhens grav och avsluta födelsedagen med att på kvällen se AIK Hockey spela hemmamatch på Hovet.

AIK-lopp i maj

AIK Friidrott planerar också ett jubileumslopp i maj, med sträckningar för både löpare och flanörer. Längs vägen kommer stationer finnas vid platser som har anknytning till klubbens historia på olika sätt.

AIK1937
Bilden är från 1937 och AIK har just vunnit Allsvenskan för andra gången.

Dela: