Rönnbärsbarnen hittar på sagor

Under höstterminen 2015 och vårterminen 2016 arbetar förskolan mycket med språkutveckling.

Tjejen som stoppade vargen

Under januari och februari 2016 har barnen på Rönnbäret arbetat med sagor (text och illustration).

Barnen är indelade i grupper med fyra eller fem barn i varje grupp. Barnen är födda 2010 -2012.

Personal på Rönnbäret har skapat en sagokortlek och under samlingen leker barnen en lek. Varje barn får dra ett kort som det går bra att byta om man inte blir nöjd.

Med hjälp av en ramsa bestäms vem som ska börja berätta. När barnet berättat klart fortsätter nästa barn i ringen.Pedagogen finns där för att uppmuntra och utmana med frågor som gör berättelsen mer detaljerad. Kanske tar historien en annan vändning. Alla barn tycker det är jättespännande att berätta!

Man kan se mycket av barnens värderingar och humor i sagorna som förskolan arbetat med. Där finns inslag av både livskunskap, likabehandling och genus.

När sagan är färdig fortsätter barnen med att illustra berättelsen. Även nu finns pedagogen till hands för att uppmuntra och kommer med förslag när någon tror att hen inte kan rita. Barnen tycker mycket om att sitta med pedagogen och prata och rita till sin berättelse.

Det märktes stor skillnad på barnens spontana tecknande efter arbetet med sagoritandet. Varje dag efter vilan producerades massor av fina teckningar som föreställde allt man kan tänka sig!

En saga av barnen på Rönnbäret som bland annat handlar om vänskap, genus, närhet och mod.

Flickan som stoppade vargen

Flicka 3 år: Det var en gång ett äppelträd. Det kom en hund som ville äta upp alla äpplen. Alla äpplena ramlade ner. Sen kom en varg som ville äta upp hunden.

Tjejen som stoppade vargen

Flicka 3 år: Sen kom tjejen och hon hjälpte hunden. Då skulle hon stoppa vargen. Hon sa: STOPP!! Då släppte vargen hunden.

Tjejen som stoppade vargen

Flicka 3 år: Då kom pappan och sa till tjejen: Nu ska du komma hem till mamma. Flickan hade en storasyster som hon brukade sova med.

Tjejen som stoppade vargen

Flicka 3 år: Dom sov hela natten. Nästa dag skulle dom åka båt till hästarna.

Tjejen som stoppade vargen

Dela: