Experter på att minska matsvinnet

Under våren har de äldsta barnen på Juvelens förskola arbetat med REKO. De har blivit experter på att minska matsvinnet.

Barn sitter på golvet och spelar spel

Förskollärare Gunbritt Pettersson har varit drivande i arbetet med REKO på Juvelen. REKO är ett utbildningsmaterial som vänder sig till 5-6 åringar och som syftar till att lära barn och vuxna varför man inte ska slänga mat i onödan. Gunbritt tycker arbetet har flytit på bra och hon blir jättestolt när Gustav, Eddie och Theodore berättar om allt de lärt sig genom REKO.

– Man kan använda gamla ostkanter när man gör varma mackor eller pizza, berättar Eddie som till hösten ska börja ettan på Råsunda skola.

Det ska också kompisarna Gustav och Theodore och de tre är experter på vad man kan göra med äpple som har fått några fula fläckar (fruktsallad), bananer som blivit bruna bruna (milkshake eller smothie) och potatis som blivit mjuk (potatismos).

– Morötter som blivit lite mjuka ska man lägga i iskallt vatten. Då blir de hårda igen, berättar Theodore.

Förutom vad man kan göra med mat som håller på att bli gammal, har barnen på Juvelen bland annat lärt sig att man kan titta, lukta och smaka för att avgöra om maten fortfarande går att äta.

Barn på förskolan Juvelen
Under ett år slänger varje person i Sverige 81 kg matavfall. Eddie,
Theodore och Gustav är experter på hur svinnet kan minskas.

Ny omgång nästa läsår

Det är de äldsta barnen på Juvelen som under våren arbetat med REKO. Nästa läsår kommer Gunbritt därför att dra igång en ny omgång.

– Arbetet med att minska matsvinnet är en fin balansgång eftersom vi som arbetar på förskolan, samtidigt försöker få alla barn att smaka all mat, berättar Gunbritt.

2015 var förskolan Juvelen en av pristagarna som fick Solna stads miljöstipendium. Juvelen fick stipendiet för sitt arbete med återanvändning, till exempel av möbler och material som används i verksamheten. Även Juvelens initiativ att skänka kvarglömda kläder och arbete för att minska matsvinnet uppmärksammades.

Läs mer om REKO

Dela: