Rymdprojekt på Fjorden

På Fjordens avdelning Ekorren har barnen arbetat med rymden under våren. Slutresultatet blev en spännande utställning.

Iris teckning av rymden

Att vårens tema blev rymden var något som barnen röstade fram. Pedagogerna på Ekorren, där barnen är 3,5–6 år gamla, hade redan märkt att intresset var stort för vad som egentligen finns långt där ute.

Under höstterminen var väder det stora arbestområdet på Ekorren och barnen ställde många frågor om solen och hur den påverkar vädret och jorden. Därifrån var steget inte så långt till andra stjärnor och planeter.

– Vi märkte att barnen hade massor med kunskap om rymden. Vi hängde nästan inte med och fick läsa på en hel del, berättar förskollärare Irma Mallengren.

Barn på förskolan Fjorden som arbetat med tema rymden.
Några av barnen på förskolan Fjorden som arbetat med tema rymden.

Förutom barnen på Ekorren är det Irma Mallengren tillsammans med barnskötare Katerina Sereda som varit drivande bakom arbetet med rymden.

Projektet avslutades med att ett helt rum på Fjorden blev till en fantastisk rymdutställning som alla föräldrar varit inbjudna att besöka.

– När vi gjorde rymdvarelser tog vi en pappersrulle och en flirtkula. Sedan rullade vi in det i folie och satte på antenner, berättade Iris som går på Ekorren.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap. Läroplan för förskolan

Dela: