Läsning i fokus när förskolor och skolor i Solna firade Världsbokdagen

Eftersom 23 april i år är en lördag, har förskolor och skolor i Solna firat Världsbokdagen tidigare under veckan. På biblioteket är det däremot aktiviteter under lördagen.

världsbokdagen logga

För att främja barns och elevers språk- och kunskapsutveckling arbetar Solna stads förskolor och skolor med språkutveckling. Kommunen har tagit fram en strategi för ett kontinuerligt språkutvecklande arbetssätt som ska öka medvetenheten om språkets betydelse. I det sammanhanget blir Världsbokdagen ett bra tillfälle att arbeta med läsning och böcker. Flera av Solnas förskolor och skolor har på olika sätt uppmärksammat Världsbokdagen

Världsbokdagen eller World Book and Copyright Day instiftades av Unesco  1995. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Världsbokdagen har sitt ursprung i Katalonien där Sankt Görans dag 23 april, firas genom att man ger bort en bok till någon man tycker om.

Biblioteket i Solna Centrum firar Världsbokdagen 23 april med Sagolördag och stor försäljning av utgallrade böcker på biblioteket. För barnen blir det sagoläsning.
11.00 "Bu och Bä" (från 2 år och uppåt)
12.30 "Kattresan" (från 2 år och uppåt)
14.00 "Vem" (från 3 år och uppåt)

Anmälan till anmalanbibliotek@solna.se

Läs mer om Världsbokdagen

På förskolor och skolor i Solna har Världsbokdagen uppmärksammats på flera olika sätt. Nedan följer några exempel.

Kulturvecka

På Ulriksdalsskolan har det varit kulturvecka med tema läsning. Eleverna har bland annat arbetat med stafettskrivning, äldre elever har högläst för yngre och man har även haft författarbesök.

– Med tanke på årets tema valde vi att lägga kulturvecka i anslutning till Världsbokdagen, berättar Ulriksdalsskolans rektor Lena Lundström.

Läs mer om Ulriksdalsskolans kulturvecka

nior och förskoleklass
Niorna läser för elever från förskoleklass.

Nya biblioteket

På Granbackaskolan har det varit flera aktiviteter med anknytning till läsning i skolans nya, fina bibliotek.

–Det nya biblioteket har blivit helt fantastiskt, tycker Lena Tegman som arbetar i årskurs 3.

Det är tradition att personal på Granbacka klär ut sig till någon litterär person på Världsbokdagen och det brukar vara mycket uppskattat av eleverna.

En annan tradition är att klasserna inför Världsbokdagen skriver en stafettbok. I år fick eleverna lyssna på boken i det nya biblioteket.

Läs mer om Granbackaskolans bibliotek

Jörgen Rosqvist, utklädd till Anden i flaskan, läser högt ur klassernas stafettbok för elever i årskurs 3 och förskoleklasserna.
Jörgen Rosqvist, utklädd till Anden i flaskan, läser högt ur klassernas
stafettbok för elever i årskurs 3 och från förskoleklasserna.

Författarbesök

I årskurs 5 på Skytteholmsskolan firades Världsbokdagen bland annat med utlottning av böcker. Eleverna tittade också på offentliggörandet av årets Bokjuryn. Läs mer om bokjuryn nedan.

Under veckan hade klasserna besök av författaren Ann-Helen Laestadius som berättade om sitt arbete som författare. Ann-Helen tog utgångspunkt i sin bok Sms från Soppero som handlar om trettonåriga Agnes som lär sig samiska i smyg. En stor del av samtalet hade även fokus på samerna som svensk minoritet.

Ann Helen Laestadius
Ann-Helen Laestadius och femmor på Skytteholmsskolan.

Bokjuryn

Bokjuryn som drivs av Kultur i Väst och Barnens bibliotek, går ut på att barn och unga upp till 19 år, röstar fram sina favoriter bland årets barn- och ungdomsböcker. Sammanlagt har 30 000 barn och ungdomar deltagit i årets omröstning.

På Skytteholmsskolan, Ulriksdalsskolan och Råsunda skola har elever läst, recenserat och röstat. Resultat från de tre skolorna finns nedan.

Läs mer om Bokjuryn

Resultat

Råsunda skola

1. Kurragömma av Petrus Dahlin

2. Jag kallas Jon av Malorie Blackman

3. Men finns ända av Petter Lidbäck

Ulriksdalsskolan

1. Jordens mystiska platser av Jens Hansegård och Anders Nyberg

2. Super-Flugo av Tedd Arnold

3. Mystiska skolan: Spökhunden av Katarina Genar och Alexander Jansson

3. Lätta fakta om jordbävningar och tsunamier av Emily Bone

Ulriksdalsskolans bibliotekarie Emelie Nordh ville också att boken Snor av Bengt-Eric Engholm skulle nämnas eftersom eleverna tyckte denna var hysteriskt rolig och intressant.

Skytteholmsskolan

1. Dagbok för mina fans - Helt ute av Jeff Kinney

2. Men finns ända av Petter Lidbäck

3. Bara för dig på mellanstadiet red. Olivia Demant

Dela: