Välj kinesiska till årskurs 6

I april är det dags för elever i årskurs 5 att göra sitt språkval inför sjätte klass. I Solna har alla elever en unik möjlighet att välja kinesiska.

susanna sjögren i klassrummet 2

Undervisning i kinesiska hålls på Ulriksdalsskolan men elever från alla Solnas skolor kan välja språket. Kelly och Hanna har läst kinesiska på Ulriksdalsskolan i ungefär ett halvt år. Varje vecka åker de skoltaxi från Råsunda skola och tycker inte alls att det är speciellt jobbigt.

– Det fungerar bra att åka taxi. Någon gång har det hänt att bilen inte kommit i tid och då har vi blivit lite försenade, berättar Hanna som inte för en sekund ångrar att hon valde kinesiska.

Susanna Sjögren är lärare i kinesiska på Ulriksdalsskolan. Hon berättar att språkets popularitet ökat, bland annat i USA där både Facebooks grundare Mark Zuckerberg och president Obamas dotter Malia läser kinesiska.

– Jag tror att det kinesiska spårket kommer bli ännu viktigare i framtiden, säger Susanna.

Några som också läser kinesiska på Ulriksdalsskolan är Viggo och Arseniy. De har inte lika lång resa som Kelly och Hanna. Killarna går nämligen i klass 6:3 på Ulriksdalsskolan.

Viggo och Arseniy berättar att de valde kinesiska för att språket verkade intressant och var en utmaning. Att det inte är så många elever i Sverige som fått chansen att läsa kinesiska spelade också in.

– Att kunna kinesiska kommer säkert att öppna upp för många olika arbeten i framtiden, tror Viggo.

Är det svårt att lära sig kinesiska?

Eleverna som just nu läser kinesiska på Ulriksdalsskolan berättar att de behöver öva på att tala kinesiska varje dag. Lektioner och läxor räcker inte riktigt till men Kelly poängterar att några förkunskaper inte är nödvändiga.

– För ett år sedan kunde jag bara säga Nǐ hǎo* och räkna till tre.

Läraren Susanna Sjögren framhåller att det inte alls är nödvändigt att som förälder kunna kinesiska för att eleverna ska klara av undervisningen och att kinesiska inte är så svårt som många tror.

Allt går! Dessutom är det så fantastiskt kul och en hel värld som gömmer sig där bakom alla kinesiska tecken.

Internationellt arbete

Förutom lärare i kinesiska är Susanna Sjögren också projektledare för Ulriksdalsskolans samarbete med Affiliated High School of UIBE i Beijing. Just nu befinner sig Susanna i Kina där hon bland annat förbereder det studiebesök som fem av Ulriksdalsskolans lärare åker på i början av april.

Inom kort kommer det att startas en kinablogg på Ulriksdalsskolans hemsida där skolans lärare och ledning själva kommer att skriva om kinesiska och samarbetet med skolan i Beijing. De första inläggen kommer att vara rapporter från lärarnas studieresa.

*Nǐ hǎo (你好) betyder "Hej" på svenska.

Dela gärna till elever i årskurs fem och deras föräldrar.

Läs mer om Solnas satsning på kinesiska

Läs mer om språkval på skolverkets hemsida

Fakta kinesiska

Över 1,3 miljarder människor talar kinesiska. Det gör språket till det största i världen. Kinesiska är officiellt språk i Kina, Taiwan och Singapore. Den kinesiska som lärs ut på Ulriksdalsskolan kallas även rikskinesiska, standardkinesiska, högkinesiska eller mandarin.

Dela: