Start för simundervisning för alla i förskoleklass

Solna stad anordnar simundervisning för alla elever i förskoleklass från och med höstterminen 2017. Målet är att ge alla elever samma möjligheter att lära sig simma och att ha en mer jämlik undervisning.

simmande barn
Elever i de kommunala förskoleklasserna får simundervisning från hösten 2017 Foto: Colourbox

Simundervisningen för eleverna i förskoleklass i Solnas kommunala skolor sker på skoltid och eleverna åker till och från undervisningen tillsammans med sina lärare.

- Det känns väldigt glädjande att vi nu kan erbjuda simundervisning till alla barn i förskoleklass. Simkunskap och vattenvana är livsviktigt och ju tidigare barnen kan börja, desto bättre, säger Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd.

Undervisningen sker i samarbete med Solna Sundbybergs simsällskap 04 (SS04) och fokus kommer att vara vattenglädje och trygghet i alla nivåer. Alla elever har olika förkunskaper och undervisningen kommer därför bedrivas utifrån var eleven befinner sig. Det första simsättet som eleverna får lära sig är crawl eftersom det är det mesta naturliga simsättet för yngre barn att börja med, enligt Svenska simförbundet. Där är rörelserna enkla och i ryggcrawl behöver man inte heller tänka på andningen. De som redan simmar bröstsim fortsätter i första hand att utveckla det simsättet.

Efter avslutad kurs får varje elev ett diplom som visar att de genomgått simskolan. Skolan får också information om elevernas kunskaper och erbjuder därefter minst två tillfällen per år för att följa upp simningen. Eftersom undervisningen bedrivs utifrån varje elevs förkunskaper innebär det att några kommer att kunna simma flera meter efter dessa åtta tillfällen, medan andra kanske har skaffat sig vattenvana.

För att eleverna ska utveckla sina simkunskaper ännu mer rekommenderas att föräldrar går tillsammans med sina barn till simhallen även på fritiden.

Utrustning

Eleverna behöver ta med sig handduk, badkläder, duschtvål och schampoo till simhallen. Det är också bra att ta med sig ett hänglås för att kunna låsa in sina personliga saker.

Dela: