Sommarläger i skärgården

Under några dagar i augusti anordnade Solna stad ett kostnadsfritt sommarläger för ungdomar med hög skolfrånvaro.

Utsikt från bryggan med en kajak i förgrunden.

Sommarlägret hölls i Skatboet på Värmdö. Anläggningen som ligger på Korpholmen vid Grisslingefjärden, byggdes av Stockholms scoutkårs grundare för att ge storstadspojkar tillfälle till friluftsliv. I dag drivs Skatboet av en stiftelse.

Detta första år var det fyra elever som följde med på lägret. Daniel Rosén, kurator på Tallbackaskolan och en av dem från Solna stad som arbetat med sommarlägret, tror det blir fler ungdomar om det blir ett läger nästa år.

– Av erfarenhet vet jag att det är svårt att redan första året locka ungdomar till denna typ av verksamhet, berättar Daniel Rosén. Det tar tid att bygga upp ett renommé om en trygg och accepterande miljö där alla får vara sig själva och utvecklas.

På lägret fick ungdomarna paddla kanot, medverka i en DJ-workshop, spela spel och helt enkelt umgås. I de utvärderingar alla fyllde i efter lägret efterfrågar flera av deltagarna ett längre läger nästa gång. De gillade att vara på Korpholmen och träffa nya vänner. Alla fyra deltagarna rekommenderar lägret och Skatboet till andra ungdomar.

– Gå dit, det är skitkul! som en av deltagarna uttryckte det.

Dj-skola för deltagarna.
Lägerdeltagarna fick introduktion i att DJ:a.

Folder Skatboet 2015 (PDF-dokument, 4,1 MB)

Dela: