Solnas ungdomsmottagning – en av de äldsta i Sverige

Förra året fyllde Solna stads ungdomsmottagning 40 år. I våras flyttade mottagningen in i nya lokaler och i september var det dags för firande tillsammans med inbjudna kollegor, medarbetare och politiker i Solna stad. Idag är ungdomsmottagningen en etablerad verksamhet med erfaren personal som har bred kompetens, men uppdraget har inte alltid varit lika tydligt.

Ungdomsmottagningen i Solna är en av de första mottagningarna i Sverige och har en lång och brokig historik. Verksamheten startade 1974 i gula villan i Råsunda och var då en missbruksbas för ungdomar.

- I början var uppdraget spretigt och det fanns många olika förväntningar på ungdomsmottagningen. Under början av 90-talet gjordes stora förändringar och vi blev en mer traditionell mottagning med fokus på sex- och preventivmedelsmottagning, säger Gunnar Pellén, kurator på ungdomsmottagningen i Solna.

Idag tar ungdomsmottagningen årligen emot cirka 3500 ungdomar på besök. Dit är ungdomar välkomna för kostnadsfri rådgivning i sex- och samlevnad, provtagning, preventivmedel och undersökning. Mottagningen erbjuder även unga att få någon att prata med om psykosociala och psykologiska svårigheter, om kärlek och relationer, stress och oro.

- All kontakt är frivillig och ungdomarna kommer hit på eget initiativ, eller för att de fått tips från kompisar eller skolan, säger Sevil Bremer, föreståndare på mottagningen.

Här hittar du info om Solnas ungdomsmottagning och UMO, ungdomsmottagning på nätet.

Dela: