Solna naturskola fyller 20 år

Den 20 oktober 2015 fyllde Solna Naturskola 20 år! Dagen till ära firades med jubileumslunch i anrika Hästskostallet, elever från Kulturskolan framförde naturskolans sång, samt hjärtliga tal och återblickar. I fokus för gratulationerna står en rutinerad jubilar vars verksamhet blickar framåt med uppdraget att utbilda Solnas barn- och ungdomar inom naturvetenskap, hållbar utveckling och kulturhistoria.


Naturskolans lärare Elisabet Brömster och Ninni Reinebo Engström.

1995 – invigningen av Solna naturskola

År 1995 får lärarna Ninni Reinebo Engström och Elisabet Brömster i uppdrag av Solna stad att starta Solna naturskola på Överjärva gård, en naturpedagogisk verksamhet som ett komplement till förskolors och grundskolors egen naturkunskapsundervisning. Prinsessan Christina tillsammans med dåvarande kommunalråd K-G Svensson var på plats och invigde naturskolan. Se en återblick från invigningen i filmen här.

2015 – Solna naturskola firar 20 års jubileum

I Sverige idag finns det 90 naturskolor. Solna naturskola är en utbildningsresurs för förskola och skola i Solna samt erbjuder no-fortbildning för pedagoger. Naturskolan erbjuder fördjupad undervisning om naturvetenskap, miljöfrågor och kulturhistoria.

Årligen besöks Solna naturskola av fler än 4000 elever. Under grundskoleåren besöker barn och ungdomar i Solna naturskolan en gång om året, med noggrant planerade temainnehåll från förskoleklass till nionde klass.


Lektionerna har olika teman, allt från djur på gården eller småkryp till statardagar.

Ninni Reinebo Engström och Elisabet Brömster har båda över 30 års erfarenhet av läraryrket och har drivit arbetet med naturskolan i Solna från starten -95. De beskriver att de 20 åren inom naturskolan har medfört kontinuitet för verksamheten och gett stor erfarenhet med åren och att arbetet med att utveckla naturskolan är ständigt pågående.

- För oss är det viktigt hur att möta upp barnen och dess frågeställningar, så vi förstår vad de förstår, och kan bygga vidare på den kunskapen. Vi utgår gärna från naturkunskap som fascinerar; vi kallar det "kulfakta". Vår erfarenhet är att det är sådan typ av kunskap som barnen lättare minns, berättar Elisabet.

- Vi värderar också det "fria valet" under våra lektioner inomhus för vi vet att det skapar inlärningslust, detta att barnen under del av dagen själva får välja mellan olika moment, gör att ingen är sysslolös. Stationen att se i mikroskop är nästan alltid mest populär, fyller Ninni på.

En oas mitt i Solna stad

Sven Kinnander, kommunfullmäktiges ordförande, beskriver naturskolan som en oas i staden och en guldgruva för Solnas barn och unga,

- Solna naturskola är en uppskattad verksamhet och Överjärva gård ett populärt utflyktsmål för besökare i staden. Genom studiebesök från hela världens alla hörn har naturskolan bidragit till att sätta Solna på världskartan. På Överjärva gård och med naturskolans verksamhet förenas forntid, nutid och framtid. Jag har svårt att tänka mig ett Solna utan Överjärva gård och Solna naturskola, säger Sven.

Se när Solna Kulturskolas elever framför naturskolans sång här.

Dela: