Så används Snapchat i kommunikationen med eleverna

Sedan en tid tillbaka använder Skytteholmsskolans bibliotek Snapchat för att kommunicera med eleverna och berätta om vilka nya böcker som finns inne.
- Jag tycker att det är viktigt att vara där eleverna är och Snapchat är ett sådant ställe, säger initiativtagaren Johanna Rönnqvist.


På Snapchat tipsar bibblan t.ex. om efterfrågade böcker som kommit in. På bilden eller filmen kan man skriva lägga på olika filter, stickers eller text. Här är en skärmdump på en typisk snap från Skyttenbibblan!

Johanna Rönnqvist är förstelärare och bibliotekspedagog på Skytteholmsskolan och fick idén om att skapa ett snapchatkonto för kommunikation med eleverna efter en föreläsning om sociala medier.

- Jag gick med funderingar kring hur skolans bibliotek kunde nå ut till eleverna och fick idén att prova på Snapchat som många elever använder sig av.

Snapchat går ut på att användare via en app tar bilder eller spelar in korta videoklipp som sedan skickas till vänner eller läggs upp på användarens "story", där de ligger synliga i 24 timmar. Man kan också skicka bilder och filmer (så kallade snaps) direkt till varandra, då försvinner bilden eller filmen så fort mottagaren har öppnat dem. Snapchat innehåller även en chatfunktion där det som skrivs försvinner efter en kort stund. Det finns alltså inget som arkiveras på Snapchat, allt handlar om en slags "här och nu"-kommunikation.

Lärde sig av dottern

Johanna Rönnqvist var inledningsvis ingen van användare av Snapchat, men det löste sig genom att fråga andra som kan, till exempel dottern som går på mellanstadiet och skolans elever som mer än gärna ville hjälpa till.
- När jag fick en start var det lätt och roligt att pröva på själv och lära sig allt eftersom, säger hon.

Från början administrerade tre skolbibliotekarier kontot, men det visade sig vara svårt att administrera tillsammans, till exempel när elever skickade chattar till en viss person och någon annan öppnade. Då försvinner chatten och de fick försöka återge informationen till varandra. Numera är Johanna Rönnqvist ensam med att administrera kontot och kollegorna skickar ibland bilder på sådant de vill ha med.

"Vill vara ett bibliotek där eleverna har inflytande"

I dagsläget har Skytteholmsskolans bibliotek cirka 100 följare, de flesta går i åk 4-6, och övriga i åk 7-9.
- Vi vill vara ett bibliotek där eleverna har inflytande över de inköp vi gör, det är ju de som ska läsa böckerna! Elever skickar också chattar till mig med frågor och önskemål om att få låna vissa titlar. Alla elever är välkomna att skriva och önska skönlitterära böcker att läsa!

Eleverna tillbringar stor del av sin tid på sociala medier och Johanna Rönnqvist tycker att skolan behöver följa efter. Via Snapchat får eleverna information om skolbibliotekets verksamhet på ett enkelt och lekfullt sätt.
- Jag tycker att det är viktigt att "vara där eleverna är" och Snapchat är ett sådant ställe!

Vill du börja följa kontot är det bara att söka på "Skyttenbibblan" på Snapchat!

Dela: