Eleverna kan vara med och påverka framtidens skolmat

Denna vecka går startskottet för tävlingen Solnas elevkock 2016. Alla elever i Solnas skolor har chansen att vara med i tävlingen och påverka framtidens skolmat.

Sigrid Bárány, Sveriges Mästerkock 2012

Elever som senast 3 april skickar recept på en lunchrätt till matleverantören Sodexo har chans att vinna biobiljetter eller förstapriset, en iPad Air. En jury väljer ut tre recept på rätter som kommer att tillagas av Sodexo och serveras i Solnas skolor i maj. Efter provsmakningen får alla elever rösta på sin favoriträtt och en vinnare koras.

Juryn

Juryn som väljer vilka av elevernas rätter som alla elever i Solna får chans att smaka och bedöma, leds av Sodexos David Lindeskog som tycker det ska bli ett spännande uppdrag. I juryn ingår:

  • David Lindeskog, kock Sodexo och juryns ordförande
  • Marianne Damström Gereben ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Solna
  • Sigrid Bárány, Sveriges mästerkock 2012
  • Anne Rönnberg, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen Solna
  • Erik Gunnarsson, upphandlingsstrateg barn- och utbildningsförvaltningen Solna

Dessert till elever och personal

Under denna vecka har Sigrid Bárány som vann tävlingen Sveriges mästerkock 2012 samt representanter från Sodexo och Solna stad, besökt Solnas grundskolor och Solna Gymnasium för att informera om tävlingen och bjuda elever och personal på dessert efter skollunchen.

– Man borde få efterrätt varje dag, tyckte en elev på Råsundaskolan som diskuterade vilka recept som kunde tänkas ha bäst chanser i tävlingen.

Sigrid och Davis delar ut desserter och svarar på elevernas frågor
Juryns ordförande David Lindeskog och Sigrid Bárány, Sveriges
mästerkock 2012, delar ut dessert och informerar elever om
Solnas elevkock 2016.

Tävlingsregler

Recepten som eleverna skickar in behöver de inte ha skapat själva. Det går också bra att vara med i tävlingen med någon annans recept. Det finns vissa förhållningsregler alla måste följa. Rätterna behöver till exempel innehålla ingredienser från de tre huvudgrupperna protein (ex. bönor, linser, kött, fisk), kolhydrater (ex. pasta, potatis, ris) och fett (ex. olivolja, rapsolja, solrosolja).

På grund av allergier får recepten inte innehålla nötter, mandlar, jordnötter eller sesamfrö. Däremot kan recept med hänsyn till hälsa och miljö ge bonuspoäng.

Sodexos Emanuel Rytter berättar att tävlingen tidigare arrangeras i några andra av Sveriges kommuner, bland annat i Nyköping, Täby och Åtvidaberg. Där har mottagandet hos eleverna varit gott och skapat engagemang kring maten i skolan.

Läs mer om reglerna i tävlingen och anmäl ditt bidrag

Dela: