Nytt samarbete med prisbelönt skolkock hjälper till att lyfta skolmåltiderna

Solna stads måltidsleverantör Sodexo har inlett ett samarbete med den prisbelönte skolkocken Michael Bäckman. Under hösten kommer han vara på plats i skolköken i Solna.

skolkock och två medhjälpare i ett skolkök
Foto: Pelle Berglund

Kocken Michael Bäckman, som prisats för sitt arbete med skolmåltider, kommer att fungera som inspiratör men också vara med och laga och utveckla maten tillsammans med Sodexos skolkockar. Förändringar kommer att genomföras utifrån de olika kökens utrustning och förutsättningar.

Michael Bäckman har fått priser för sitt arbete med skolmåltider i Annerstaskolan i Huddinge. År 2010 och 2016 blev han "Årets skolkock" i White guide junior. Tillsammans med sitt storkökslag har han vunnit två silver i OS i matlagning och ett i VM. Han har ett brinnande intresse för skolmåltider och vill att alla elever i hela Sverige ska serveras riktigt bra skolmat.

- Det är väldigt roligt att Sodexho värvat en så profilerad person som Michael Bäckman och att han nu under hösten finns på plats i Solna, säger Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd

Nybakat bröd i Solnas kommunala skolor

Under våren startade ett försök med att baka bröd i några av skolorna. De skolor som inte har möjlighet att baka bröd från grunden gräddar degen på plats så att alla får känna doften av nybakat bröd.

Ett mycket uppskattat inslag på Skytteholmsskolan är att elever i förskoleklasserna får möjlighet att hjälpa till att baka brödet varannan vecka.

Mattävling

En vecka i november får eleverna bestämma vilken mat som ska serveras i skolorna. En recepttävling kommer att anordnas under oktober, där eleverna får rösta fram vilka maträtter som ska serveras.

- Alla älskar doften av nybakat bröd och även initiativet med en recepttävling välkomnar jag. Det känns bra när vi lyfter skolmaten på olika sätt, säger Damström Gereben.

Dela: