Nybakat bröd och mer ekologisk frukt i skolorna

Två härliga nyheter för alla barn och elever: Under våren börjar skolrestaurangerna servera nybakat bröd och till sommaren ska 80 procent av den frukt som serveras på förskolorna och skolorna i Solna vara ekologisk.

nybakat bröd i skolan
Foto: Sodexo

På vissa skolor har kockarna redan provat att baka och doften och smaken av det nybakade brödet är uppskattat. Skolkockarna har fått utbildning i att baka bröd av Årets skolkock, Michael Bäckman, som har stor erfarenhet av att baka bröd till elever. Han delade med sig av recept och tips till Sodexos kockar. Utbildningsdagarna leder till att eleverna i alla skolor få smaka nybakat bröd till skollunchen. Inte varje dag, men så ofta det är möjligt.

Efter att några föräldrar i Råsundaområdet påtalat fördelarna med ekologisk frukt, skapade Solna stad en arbetsgrupp med representanter från staden, från matleverantören Sodexo och föräldrar med barn i Solnas förskolor och skolor. Under hösten lyckades man servera 72 procent ekologisk frukt i förskolor och skolor, precis under målet på 75 procent som var satt för höstterminen.

- Vi fortsätter att arbeta med att eleverna och barnen ska får mer ekologisk frukt och vårt mål är att 80 procent av den frukt som serveras är ekologisk, säger Erik Gunnarsson, enhetschef för inköp och internservice.

Under våren börjar barn- och utbildningsförvaltningen och politiker från Solna förbereda inför nästa upphandling av mat.

- Det är viktigt att barn och elever i skolorna får mat som är både näringsrik och god, så att de äter skolmåltiden för att orka koncentrera sig hela skoldagen.Vi kommer därför under våren att titta på goda exempel, berättar Marianne Damström Gereben, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Dela: