Läsning rockar

Varje år firas Världsbokdagen på skolor runt om i Solna.

Logga Världsbokdagen

Världsbokdagen eller World Book and Copyright Day instiftades av Unesco 1995. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. 2013 och 2014 firades Världsbokdagen den 13 april eftersom det var påsk den 23/4. I år är allt tillbaka till det normala igen.

Världsbokdagen har sitt ursprung i Katalonien där Sankt Görans dag den 23 april firas genom att man ger bort en bok till någon man tycker om. Om just detta arbetade eleverna i klass 4N på Skytteholmsskolan. Med hjälp av Internet letade eleverna fakta om Världsbokdagen.

Andra skolor och klasser uppmärksammade dagen på lite olika sätt.

På Skytteholmsskolan firade årskurs 8 det fria ordet genom att skriva bloggar. Arbetet var ett ämnesövergripande samarbete mellan svenska, bild och slöjd. Arbetet ska så småningom mynna ut i en karneval. I ämnena bild och i slöjd har eleverna tillverkat masker och kostymer och på temat Karneval har eleverna författat texter om karaktärer de skapat.

Niorna på Skytteholm har arbetat med författarporträtt och haft intressanta diskussioner om upphovsrätt. I projektet ingår läsning och presentation av en bokklassiker. Skytteholmsskolans nior ska också besöka Strindbergsmuseet.

På Ulriksdalsskolan, Skytteholmsskolan och på Ekensbergsskolan har eleverna gått tipsrundor som handlat om litteratur. På stora Ulriksdalsskolan gick tipsrundan inomhus medan klasserna på Eken fick bege sig till den så kallade Skolskogen. Tipspromenad på Skytteholmsskolan arrangerades av klass 5M.

5M-skytteholm
Klass 5M hälsar till besökare på hemsidan att Läsning rockar!

På Ekensbergsskolan har fyrorna haft bokbytardag. Många spännande men utlästa böcker fick nya hem.

För den som är osäker på vilken bok man ska läsa har Ulriksdalsskolans treor gjort boktips och satt upp i fönstret på biblioteket. Då kan den som går förbi få ett boktips med sig hem. Smart!

Väljer man att gå in i Ulriksdalsskolans bibliotek som är öppet för allmänheten tisdagar och torsdagar 14-17, finns där en utställning som skolan femmor har gjort. Utställningen handlar om böcker som eleverna läst. Passa också på att gå bibliotekets tipsrunda med frågor om Pippi Långstrump som fyller 70 år i år.

Under morgonen och eftermiddagen har en film som elever i mellan- och högstadiet på Ulriksdalsskolan gjort visats i skolans ljushall. Filmen har gjorts av elever i mellan- och högstadiet.

På Granbackaskolan har eleverna under en tid arbetat med en stafettbok. Årets berättelse hette "Den magiska boken". Varje klass har skrivit en del i boken och byggt på varandras berättelser. På Världsbokdagen lästes berättelsen upp för alla elever som samlats i skolans matsal. Eftersom det då inte gick att servera någon mat blev det istället lunch på skolgården. För att fira lite extra bjöds det på dessert till alla elever.

Granbackaskolans har en tradition som innebär att personal och de elever som vill, klär ut sig till en litterär person. Det brukar vara mycket populärt att gissa vem de andra föreställer.

På Granbacka samlades alla i matsalen.
Polisen i Lasse-Maja, Efraim Långstrump och två Lilla My på scenen i
Granbackaskolans matsal.

Vet någon vad ett Bokjuryfinalkalas är? Det vet tvåorna på Ulriksdal som hade ett sådant på torsdagen. Då firade de inte bara Världsbokdagen utan också att de klarat sitt stora läslustprojekt. Bokpriser lottades ut till lyckliga vinnare och alla bjöds på fika.

Dela: