Fritidshemmens dag firades i Solna

Runt om i hela Sverige firas varje år Fritidshemmens dag andra tisdagen i maj. Då uppmärksammas fritidshemmens viktiga och uppskattade verksamhet, som stimulerar till utveckling och lärande samtidigt som eleverna erbjuds en meningsfull fritid. Något som det visades tydliga exempel på genom de många aktiviteter som bjöds under dagen på Solnas fritidshem.

Allt från tipsrunda, massage och brännboll till ansiktsmålning, trekamp och dansstopp stod på programmet denna Fritidshemmens dag då fritidsverksamheterna i Solna visade upp exempel på hur eleverna utvecklas genom lek och samspel och hur de kan få vara med och påverka sin fritid.


På Ulriksdalsskolan bjöds det på allt från såpbubblestation, penna i flaskan och kasta boll i hinkar till hinderbana, limbo, skateboard, innebandy och karusellstafett. Foto: Solna stad


Foto: Solna stad

Fritids utvecklas med förstelärare

För att utveckla undervisningen inom fritidshemmen satsar nu Solna stad på förstelärare i fritidshem. Uppdraget som förstelärare handlar om att dela pedagogiska erfarenheter och driva det pedagogiska utvecklingsarbetet med fokus att på barns utveckling och lärande. Förstelärarna handleder och stödjer sina kollegor för att utveckla en hög och likvärdig kvalitet i inom fritidsverksamheten. Förstelärarna kommer framöver att finnas både inom de kommunala och fristående verksamheterna.

- Verksamheten på fritidshemmen handlar inte bara om omsorg, det också finns ett stort inslag av lärande. Det ska vi nu ge än mer utrymme och fokus. Förstelärna blir viktiga utvecklare av det pedagogiska arbetet på fritidshemmen, säger Sofia Nybom utvecklingsledare i Solna stad.

- Som ensamförsörjare för fyra barn så var fritids helt nödvändig för att min vardag skulle fungera när barnen var små. Personalen i våra fritidshem gör ett fantastiskt jobb och det är viktigt att man ska kunna göra karriär även där, därför känns det väldigt bra nu när vi inför förstelärare i fritidshem, säger Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd.

Dela: