Förskolans dag firades i Solnas kommunala förskolor

Förskolans dag firas med maskerader, hattparader, disco och utställningar. Många barn, föräldrar och pedagoger uppmärksammar Sveriges mest uppskattade kommunala verksamhet.

Familjen Labyrint
Familjen Labyrint skapad i ett projektarbete om resor på Tunets förskola. Foto: Solna stad

För åttonde året i rad samverkar de kommunala förskolorna i Järva på förskolornas dag. De uppmärksammar barnens lärande genom en stor utställning i parken utanför Lottagatans förskola. Det är stor uppslutning och många familjer tittar på barnens verk och fikar tillsammans. Dessutom kommer många av grannarna i husen omkring och tar del av festligheterna i parken.

- Det är så roligt att använda den här dagen till att visa upp för barnens familjer vad vi gör i förskolan. Barnen är förstås extra stolta att få visa vad just de har gjort och lärt sig, säger Annikki Lensu Larsson förskolechef i Järva.

Projekt om djur, resor, känslor och språkutvecklande arbete

På Tunets förskola har barnen lärt sig om djur och spelat in vad de vet om maskar, trollsländor och andra småkryp. Genom att läsa av en QR-kod kan man höra barnen berätta om de olika djuren. Här har de också mjukisdjuret Kottis som har funnits med bland barnen sedan flera år tillbaka. Kottis fick under året åka ut och resa. Barnen har bestämt olika resmål som de tillsammans har lärt sig mer om. De har också funderat ut vad man behöver om man ska ut och resa till andra länder och gjort pass, resväskor, pengar och flygbiljetter.

- Projektet har varit jätteroligt! Barnen har fått berätta hur vi ska gå vidare och det har varit på deras villkor. Som avslutning åkte vi på barnens begäran till Arlanda och tittade på när planen lyfter och landar. Det var en mycket uppskattad dag av oss alla, säger Sanna Olsen, förskollärare på Tunet.

Även de andra förskolorna i Solna stad firar förskolans dag med olika festliga aktiviteter som hattparader, ansiktsmålningar, sagostig och lekar för att synliggöra verksamheten. Att göra utställningar och visa förskolans verksamhet med stöd av fotografier, målningar, lerfigurer och teckningar är uppskattat, inte minst av barnen som får visa vad de gör i förskolan.

Förskolans dag uppmärksammar förskolan och dess verksamhet

Förskolans dag firas den tredje torsdagen i maj varje år av barn och vuxna för att synliggöra förskolan och dess verksamhet.

Förskolan har inte bara en viktig roll för barns lärande - verksamheten är även den mest uppskattade kommunala verksamheten. Enligt Svenskt kvalitetsindex 2014 är 77 procent av svenskar nöjda med förskolan.

Se en kort film från Förskolans dag

Dela: