Förskolans dag 2016

För att synliggöra förskolan och dess verksamhet firas Förskolans dag den tredje torsdagen i maj varje år.

Fjärilen Pella och sommarsolen Noomi

I år firade en del av Solna förskolor utomhus medan andra inte vågade lita på vädret utan tog det säkra före det osäkra och höll sig inne. Några helgarderade och hade verksamhet både ute och inomhus.

Aktiviteterna denna dag var självklart extra festliga. På till exempel förskolorna Pumpan och Paprikan erbjöds barnen både disco, ansiktsmålning och sagostig. På andra förskolor var det stora gemensamma sångsamlingar där barn från alla avdelningar sjöng sina favoritsånger. Flera förskolor hade bjudit in föräldrar till vernissage där de kunde titta på vad barnen arbetat med.

Pella och Noomi på Paprikan som var målade som en Solnasol och en fjäril, såg fram emot discot och dansen.

– Det är roligt att fira Förskolans dag, berättade Pella som var målad som en Solnasol, innan hon sprang iväg för att leka med Noomi som dagen till ära var målad som en fjäril.

Det var lång kö till ansiktsmålningen på Paprikans förskola. Sammanlagt målades cirka 200 barn.
Kön till ansiktsmålningen på Paprikan var lång. Sammanlagt målades
cirka 200 barn.

Språkutveckling

En stor del av den pedagogiska verksamheten på förskolorna har under läsåret 2015/2016 handlat om språkutveckling. Barn- och utbildningsförvaltningen i Solna har tillsammans med skolor och förskolor tagit fram och arbetat efter en strategi för språkutveckling. Den vara en hjälp till ett kontinuerligt språkutvecklande arbetssätt och skapa en röd tråd för utbildningen. Strategin ska även leda till ökad medvetenhet om språkets betydelse och ge verktyg för att stärka ett språkutvecklande arbetssätt.

Ett exempel på arbete med språk som visades upp under förskolans dag är Råsundagården som hade utställning om det arbete barnen gjort kring sagor.

Läs mer om språkutveckling i Solna stads förskolor och skolor

Theo visar sin hundbajsmaskin
Theo med sin maskin som man kan använda till att städa upp hundbajs.

Uppfinningsmaskiner

På Backens förskola rådde full aktivitet när föräldrarna samlades för att lyssna på sånger och titta på vad barnen arbetat med under året. Speciellt "uppfinningsmaskinerna" var populära. Freja-Lis hade uppfunnit en pannkaksmaskin som fungerade föredömligt enkelt.

– Man trycker på en knapp och så kommer det ut pannkakor, berättade Freja-Lis.

Med Theos hundbajsmaskin kunde man suga upp hundbajs som sedan renades och blev vanlig luft utan som inte alls luktade illa.

Andra fina maskiner var till exempel slimemaskinen, chokladmaskinen, fruktmaskinen, discokulemaskinen och regnbågsmaskinen

freja-lis visar sin pannkaksmaskin
Med Freja-Lis maskin fixas smarriga pannkakor i ett nafs.

Nöjda brukare

De flesta förskolorna i Solna firade förskolans dag den 19 maj medan några väljer att uppmärksamma förskolan vid andra datum då man till exempel arrangerar utställningen "Spår av barn" eller vid avslutning inför sommaren.

På några förskolor som till exempel Igelbäcken, Fridensborg och Ringen var det sommaravslutning redan under Förskolans dag. De äldsta barnen som efter sommaren börjar i förskoleklass, tackades av och sedan blev det pick-nick för barn och föräldrar.

Enligt Svenskt kvalitetsindex är förskolan den mest uppskattade kommunala verksamheten. På en 100-gradig nöjdhetssskala får förskoleverksamheten i senaste mätningen 77,8.

Dela: