Förbättrat miljöarbete på skolrestaurangerna

Andelen ekologisk frukt som serveras i Solna stads förskolor och skolor har på ett par år ökat från 40% till 75%.

Svensk kyckling, inget hormonbehandlat kött, MSC-märkt fisk och 75% ekologisk frukt. Det är en del av resultatet för Solnas förskolor och skolor efter två år med matleverantören Sodexo. Dessutom har transporterna minskat när all mat till skolor och de förskolor som inte har egna kök och kockar, lagas i Ulriksdalsskolan, på Bergshamraskolan och Råsundaskolan samt i restaurang Pilträdets kök på Kungsholmen.

Nästa steg i miljöarbetet blir att servera ännu mer ekologisk frukt. Målet är att från vårterminen 2017 ska andelen ekologisk frukt ökas till 80%.

Tillsammans med skolor och förskolor arbetar Sodexo med att minska matsvinnet. Resultatet har varit mycket gott! För att spara vatten, el och diskmedel har brickor slopats i skolrestaurangerna.

- Det är roligt att se att vårt målmedvetna kvalitetsarbete ger resultat, säger Marianne Damström Gereben (L) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Vi har kommit en bra bit och vi fortsätter nu på den inslagna vägen.

Läs mer om matsvinn på Naturvårdsverkets hemsida.

Dela: