Eleverna på Solna gymnasium är redo att ta emot astronauter

Solna gymnasium är en av 35 utvalda skolor i Sverige som får besök av astronauter på onsdag. Eleverna kommer få höra erfarenheter från astronauterna Nikolai Budarins och Russel Schweickarts rymdfärder.

Rick Mastracchio utför rymdpromenad
Astronauten Rick Mastracchio utför rymdpromenad. Foto: NASA

100 astronauter från hela världen är inbjudna till Sverige. Det är den svenske astronauten Christer Fuglesang som har bjudit in sina astronautkollegor för att delta i kongressen Association of space Explorer, ASE. Ett av kongressens syften är att arbeta för att öka intresset för naturvetenskap, teknik och rymden hos unga. Därför kommer astronauterna under en förmiddag att besöka skolor i Mälardalen.

Alla elever på Solna gymnasium kommer att få möjlighet att höra astronauterna berätta om sina uppdrag i rymden. Naturklasserna kommer att vara värdar för besöket. De har bland annat förberett frågor och kommer att arbeta med olika gruppuppgifter och prata med astronauterna.

Den ryske astronuaten Nikolai Budarin har genomfört flera långtidsuppdrag och har mer än 44 timmar i rymden. Han var bland annat en av medlemmarna i en besättning som 2002 reste till den internationella rymdstationen.

Den amerikanske astronauten Russel Scweickart har varit mer än 10 dagar i rymden. Han deltog i Apolloprogrammet 1969.

Läs mer om 100 astronauter i Sverige

Dela: