Berättande och läsning skapar intresse för ordets magi

Solnas skolor firar på olika sätt världsbokdagen för att lyfta språkets och litteraturens betydelse, skapa ökad nyfikenhet för språket och inspirera till läsning. På Ekensbergsskolan och Skytteholmsskolan var det författarbesök och utställning med barnens egna berättelser.

Två elever tittar på utställningen
Rana och Leona från klass 2A besöker utställningen utanför biblioteket på Skytteholmsskolan. Foto: Solna stad

Utställning och sagoberättande på Skytteholmsskolan

På flera skolor i Solna pågår olika aktiviteter hela veckan. Skytteholmsskolans bibliotekspedagog har arbetat för att skapa något särskilt inför världsbokdagen för att locka eleverna till än mer läsning. På fredagen är eleverna i år 1-3 inbjudna till en utställning som innehåller egna sagoböcker samt egna bilder och texter från Astrid Lindgrens litteratur. Rana, Elvira, Muhammed, Johannes och Leona från klass 2A är de första att besöka utställningen.

- Jag är så intresserad av katter så jag gjorde en kattbok, berättar Elvira. Den heter Busiga Maria.

I utställningen finns böcker om allt ifrån kärlek, äventyr, humor och spänning.

- Jag har gjort en bok som heter "En läskig och spännande historia". Den handlar om en massa monster, säger Muhammed.

Eleverna berättar att de lär sig en massa när de läser, till exempel nya ord, hur man kan stava till orden eller att göra nya saker.

- I vissa böcker är det svåra ord och då kan man fråga någon vad ordet betyder, som ord om hästdressyr när man läser Sigge-böckerna, berättar Leona.

- Och om man läser orden igen, då förstår man ju orden, fyller Johannes i.

Favoritböckerna hos eleverna är just nu Lasse Majas detektivbyrå och böckerna om hästen Sigge.

- Det är massor av mysterier i Lasse Maja. Om man typ gillar spännande saker då måste man gilla dem, säger Johannes.

Elever från klass 2 framför utställningen
Eleverna i klass 2 tycker om att läsa böcker och lära sig nya ord och stavningar. Foto: Solna stad

Magiskt författarbesök på Ekensbergsskolan

Elever står på kö för att få autograf
Flera elever på Ekensbergsskolan ville ha Martin Olczaks autograf. Foto: Solna stad

Biblioteksgruppen på Ekensbergsskolan har bjudit in författaren Martin Olczak som med engagemang och inlevelse skapade magi för alla elever i ljushallen. Han berättade om sitt yrke och hur fantasin varit en del av hans liv från det att han var liten. Att eleverna känner till Martins böcker var tydligt när de till och med höll upp hans böcker om Megakillen och Jack.

Det var inte bara Martin Olczak som berättade, utan han inspirerade eleverna att vara med och skapa en saga om skolan och dem själva. Den handlade om röda och gröna flygande kossor, zombiegrisar och en spökvaktmästare.

Eleverna hade också förberett frågor till Martin om hans arbete och böcker. De undrade bland annat varför han valt att bli författare, hur han kommer på titeln till böckerna och hur gammal han är.

Besök från författare i skolan motiverar eleverna till läsning, de blir mer engagerade och de böcker man läst skapar också en gemensam referensram de kan återvända till flera gånger.

Varför firas Världsbokdagen?

Söndagen den 23 april firas världsbokdagen för att uppmärksamma böckers och författares betydelse för att sprida kunskap och bidra till tolerans och förståelse mellan människor. Världsbokdagen eller World Book and Copyright Day instiftades av Unesco 1995. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Även biblioteket i Solna firar Världsbokdagen. Läs mer om bibliotekets aktiviteter

Dela: