Astronaut landade på Solna Gymnasium

- Det mest imponerande i rymden är att se vår planet, berättar Russel Scweickart, amerikansk astronaut som på onsdagen besökte eleverna på Solna Gymnasium. Vi lever på en fantastisk plats och vi behöver alla ta ansvar för den.

Russel Scweickart berättar om sin rymdresa för elever på Solna gymnasium
Russel Scweickart berättar om sin rymdresa

Besöket inleddes med en föreläsning för alla elever på skolan, där Scweickart berättade om sina erfarenheter som astronaut. Han var uppe i rymden i mars 1969 med Apollo 9. Han fick då prova ut den nya dräkt som några månader senare användes vid månlandningen.

- När man hänger viktlös i rymden förändras hela upplevelsen, säger Scweickart. Jag hade en helt ny dräkt och den innebar att man var helt separerad från de andra och blev ett eget rymdskepp.

Viktlösheten i rymden är något som fascinerar och som astronauterna leker med och utforskar. De använder gärna vatten eftersom att i tyngdlöshet blir vatten till sfärer som svävar omkring i rummet.

Eleverna på Solna gymnasium får höra om vattenexperiment i rymden
Att leka med vatten är alltid roligt. Formen av bubblan finns i hela universum.

Naturvetarna på Solna Gymnasium hade förberett många frågor som de fick ställa till astronauten Schweickart. En av eleverna undrade vad som starkast stannar kvar i minnet efter resan i rymden.

- Upplevelsen av viktlöshet i dräkten när jag svävade utanför rymdskeppet, säger Russel Schweickart. Att ingenting var mellan mig och rymden. Om man inte rör sig och inte pratar är det alldeles tyst. Det är som att vara där utan något på sig.

Andra frågor handlade bland annat om konspirationsteorier, längtan efter att åka tillbaka och hur man blir utvald att åka till rymden.

Förmiddagen bjöd på många tankeställare, naturvetenskap och väckte drömmen att åka upp i rymden. Benjamin Burman Marchie, vice ordförande i elevrådet och naturvetare fick möjligheten att skaka hand med Russel och lämna över en present som tack för dagen.

Vice ordföranden i elevrådet tackar av Russel Schweickart
Russel Schweickart och Benjamin Burman Marchie.

Dela: