Mittpunkten i framkant inom jämställdhetsarbetet

Mittpunktens öppna förskola i Bergshamra för hemmavarande vuxna med barn 0-6 år, har nästan 100 besökare varje vecka. Sedan 2011 arbetar Silvija Norlund och Sepideh Zafar på Mittpunkten och ända från början har genus och jämställdhet varit ett prioriterat område för de båda förskollärarna.

Sepideh Zafar och Silvija Norlund

Samtidigt som arbetet med jämställdhet startades 2011 satsade Mittpunkten på att bli en av Sveriges första Grön flagg-certifierade öppna förskolor. Grön Flagg är ett verktyg för hållbar utveckling inom skola och förskola som Håll Sverige Rent ligger bakom.

Mittpunkten lyckads med certifieringen och var genom det först i både Solna och i hela Stockholmsområdet, att hissa den gröna flaggan.

Litteratur för alla

Silvija och Sepideh håller sig uppdaterade om vilken litteratur som kommer och som kan vara intressant för de yngsta barnen. De båda genusgranskar och väljer ut de böcker som ska finnas på öppna förskolan. På Mittpunkten finns både litteratur om barn för intresserade vuxna och högläsningsböcker. Silvija rekommenderar föräldrar att läsa Per Gustavssons böcker för sina barn. Hennes personliga favorit är "Så gör prinsessor". Boken handlar om att prinsessor göra allt som de flesta tror att de sysslar med som att äta prinsesstårta, prova juveler, inviga broar och stoppa korv. Men prinsessor kan mycket mer. De kan fäktas med drakar, tackla hårdast i hockey eller rädda livet på prinsar. Precis som alla andra flickor.

Silvija och Sepideh anser att Gustavssons böcker sätter fingret på vad jämställdhet i öppna förskolan handlar om – att lägga till. Att arbeta genusmedvetet innebär inte att begränsa. Könet avgör inte vad barnet kan eller ska göra. Sepideh menar att alla barn ska ha frihet att välja själva. Det är inte vi vuxna som ska välja åt dem.

Läshörna med genusgranskade böcker.
Läshörna med genusgranskade böcker.

– Vi använder oss ofta av material från Jämställt, berättar Silvija. Vi fick redan från början hjälp och utbildning genom dem och vi delar med oss av våra kunskaper och vårt material till intresserade föräldrar.

På Mittpunkten bemöts alla gäster på samma villkor. Det inte viktigt om barnet är tjej eller kille men vi använder i stort sett aldrig ordet "hen". Det har blivit alldeles för laddat, berättar Silvija. För henne och Sepideh är det också självklart att inte förutsätta att barnet lever med en mamma och en pappa. Det finns väldigt många andra familjekonstellationer, säger Silvija.

– De sånger vi sjunger på förskolan ska inte handla om pojkar eller flickor. De ska vara neutrala. Därför gör vi ibland små ändringar i texter som blivit förlegade, berättar Sepideh.

Centralt i Bergshamra

Mittpunktens öppna förskola ligger som namnet antyder, i mitten av Bergshamra. Området präglas av mångfald och här bor människor med olika bakgrund. För många blir mötet med öppna förskolans genuspedagogik en ögonöppnare. Reaktionerna har till allra största delen varit positiva. Silvija berättar att diskussioner om olika perspektiv på genus är spännande och att det ibland händer att någon inte är intresserad. Vid sådana tillfällen försöker inte personal på Mittpunktens öppna förskola pracka något på föräldrarna och självklart är alla lika välkomna.

Mittpunkens öppna förskola har vid två tillfällen fått likabehandlingsbidrag från Solna stad. Första bidraget användes till utbildning av utbildningsföretaget Jämställt, vars främsta målgrupp är pedagoger. Eftersom Mittpunkten var den första öppna förskolan som genomgick jämställdhetsutbildningen kunde innehåll och material skräddarsys efter öppna förskolans behov. Genom Jämställt kom Mittpunkten i kontakt med en öppen förskola i Malmö som också har arbetat med jämställdhet och som nyligen blivit HBT-certifierade. Det andra bidraget från Solna stad gjorde det möjligt för Sepideh och Silvija att besöka Malmö i september 2014.

– Att utbyta erfarenheter med en HBT-certifierad öppen förskola har varit spännande och lärorikt, tycker Silvija och Sepideh. Nu hoppas vi på ytterligare bidrag från staden så att vi kan bli Solnas första HBT-certifierade öppna förskola.

Läs fler artiklar om arbetet för en mer jämställd förskola.

Dela: