Kinesiska från och med hösten 2014

Från och med höstterminen 2014 kommer alla elever i åk 6 vid Solna stads kommunala grundskolor att erbjudas undervisning i kinesiska.

För att presentera ämnet har Susanna Sjögren genomfört introduktionslektioner i språket. Elever från alla grundskolor har inbjudits att medverka i dessa.

Susanna Sjögren som brinner för språket kinesiska och kinesisk kultur, inledde för två år sedan samtal med Anne Rönnberg, ansvarig chef vid Barn- och utbildningsförvaltningen om att införa kinesiska som ytterligare ett modernt språk i Solnas skolor och våren 2013 tog förvaltningen beslut om att arbeta för detta.

Susanna har haft en del av sin tjänst som ledare för projektet Kinesiska i Solna och har vid sidan av utbildningar och konferenser bland annat analyserat läromedel, letat kontakter att samarbeta med och arbetat för att implementera kinesiska i staden. Susanna har inlett samarbete med skolmyndigheter i Beijing och med Nordiska Konfuciusinstitutet vid Stockholms universitet.


Susanna Sjögren under introduktionslektion i kinesiska för elever i åk 5.

Susanna som sedan mer än 20 år är lärare i svenska och engelska har de senaste åren läst in kinesiska vid orientaliska institutionen på Stockholms Universitet. Hon räknar med till sommaren komplettera sin lärarlegitimation och Susanna kommer att vara ansvarig för undervisningen i kinesiska när den startar i höst. Det blir på Ulriksdalsskolan som undervisningen sker och elever i årskurs 5 i alla stadens skolor kommer att erbjudas undervisning i språket.

Tillsammans med Lena Lundström, rektor åk 4-9 på Bagartorpsskolan och från och med i höst på Ulriksdalsskolan och Anne Rönnberg som är ansvarig chef vid Barn- och utbildningsförvaltningen, ingick Susanna Sjögren i den delegation från Solna stad som med Konfuciusinstitutet i mars 2014 reste till Beijing, Shanghai och Hangzhou där de under tio dagar besökte skolor, träffade tjänstemän, skolpersonal och elever. Susanna återvänder inom kort till landet för att odla de kontakter som hon och Solna stad skaffat i Kina. Allt tyder på att Susanna och Solna stad kommer att vara väl rustade för att i augusti börja undervisa de första eleverna i kinesiska.

Dela: