Trygghetens cykel ett lyckat pilotprojekt

Efterfrågan på en åktur har varit stor bland de äldre sedan cykeln invigdes i våras på Trygghetens äldreboende. Tack vare volontärer som trampat runt cykeln har de äldre fått se platser i Solna som de inte hade kunnat ta sig till på egen hand.
– Den här verksamheten bidrar säkert till ett bättre liv, säger Peter Lamming som är volontär och själv pensionär.


Peter Lamming trampade bland annat runt Eva i somras. Foto: Solna stad

Idén kommer från början från Danmark – äldre personer följer med på cykeltur i en så kallad cykeltaxi som har plats för två passagerare. Trampandet står en volontär för, och för att det inte ska bli för tungt i uppförsbackarna har cykeln en elmotor. Trygghetens vård- och omsorgsboende i Bergshamra valdes ut i ett pilotprojekt i våras, och volontärer söktes på solna.se och i sociala medier. Sedan dess har allt ifrån unga vuxna till nyblivna pensionärer utbildats i hantering av cykeln, med fokus på säkerhet och bemötande av äldre personer. De äldre har sedan kunnat luta sig tillbaka i sätet och njutit av turen.

– De har fått känna vinden i håret, havsbris och doften av blommor, säger Evelina Danielsson, hälsopedagog i Solna stad. Cykeln har varit till stor glädje både för de äldre och för volontärerna som gjort en meningsfull insats.

Uppmärksamhet från förbipasserande

En av volontärerna som cyklat är Peter Lamming, han gjorde ett tjugotal resor i somras. Passagerarna var i de allra flesta fallen kvinnor, den äldsta 99 år. Han berättar att de cyklade i en timme och turerna gick bland annat till Bergianska trädgården, till havet vid Bockholmen och ned till Brunnsvikens strand. Långa samtal uppstod ofta om det som rullade förbi.

– En dam var blind och hon blev mycket entusiastisk över vår utflykt, som jag beskrev för henne i detalj. Många berättade om hur det såg ut förr i stadsdelen. Andra blev lyckliga av att förbipasserande människor log och vinkade till oss, berättar Peter Lamming.

Seniorerna har stått i kö för att få komma ut på en cykeltur, och fler vård- och omsorgsboenden har visat intresse för cykeln. Nästa säsong kommer cykeln att delas mellan Trygghetens och Bergas vård- och omsorgsboende, och staden ser över möjligheten att utveckla cyklingen så att den kommer till glädje för fler.

Dela: