Socialt företagande öppnar fler vägar till arbete

Arbetsintegrerande socialt företagande är en företagsform som växer i Sverige. Nystartade SolnaFixarna innebär en möjlighet till anställning för personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden.

- Det här är en stor dag för oss. Vi är väldigt stolta över att kunna presentera SolnaFixarna, sa Parvin Banisadr, enhetschef för socialförvaltningens ekonomi- och arbetsmarknadsenhet, vid tisdagens invigning av det sociala företaget SolnaFixarna.

Lars Rådén, socialnämndens ordförande, och Parvin Panisadr, enhetschef på socialförvaltningen.
Lars Rådén, socialnämndens ordförande, och Parvin Banisadr, enhetschef på socialförvaltningen. Foto: Solna stad.

Arbetsintegrerande sociala företag har som mål att skapa arbete åt människor som har stora svårigheter att få eller behålla en anställning. SolnaFixarna drivs av de anställda med stöd av arbetsledare från Solna stad, och eventuell vinst återinvesteras i företaget. De tjänster som erbjuds är bland annat städning, flytt och enklare anläggningsarbeten.

Tar tillvara på engagemang
- SolnaFixarna är ett bra exempel på hur människors engagemang skapar arbete, säger socialnämndens ordförande Lars Rådén (m). Det är de anställda som driver företaget och det är tack vare dem som företaget startas. Solna är den mest näringslivsvänliga kommunen i Sverige, så det finns goda förutsättningar för SolnaFixarna att hitta många företag att jobba med.

- Ett företag som SolnaFixarna kan bland annat anlitas av personer som ska flytta till äldreboende, men som inte har något socialt nätverk som kan hjälpa till med flytten, säger Birger Nord, Solna stads äldreombudsman. När man är 85 år och ska lämna ett helt hem behövs det en verksamhet som har ett socialt snarare än ett kommersiellt perspektiv.

Samarbete med Arbetsförmedlingen
SolnaFixarnas anställda har antingen haft en offentligt skyddad anställning tidigare, eller rekryterats genom Arbetsförmedlingen. Lasse Friding är en av de anställda i företaget.

- Jag har tidigare haft en OSA-anställning, men hade varit arbetslös i ett och ett halvt år innan jag fick den här chansen, berättar han.

Lasse Friding tillsammans med sina kollegor Annelie Salierno och Peter Nordström.
Lasse Friding tillsammans med sina kollegor Annelie Salierno och Peter Nordström. Foto: Solna stad.

De som anställs i SolnaFixarna har olika kompetenser och arbetslivserfarenhet.

- Det är flyttjänster som jag kan bäst, eftersom jag har arbetat med det i ganska många år. Det är mitt gebit, säger Lasse Friding.

Dela: