Anhörigveckan: Livsstil påverkar risken för demens

Hälften av oss blir dementa i 80- till 90-årsåldern, men mycket kan vi själva göra för att förskjuta risken att drabbas. Det berättade demenskoordinator Amira Akhavan inför en intresserad publik på måndagen då anhörigveckan 2017 inleddes.

Amira Akhavan
Demenskoordinator Amira Akhavan på biblioteket i Solna centrum. Foto: Solna stad

Både våra gener och vår livsstil avgör om vi någon gång kommer att drabbas av demenssjukdom. Ärftlighet går inte att göra något åt, föreläsningen handlade dock om de miljömässiga faktorerna som vi faktiskt kan påverka. Goda kostvanor är en viktig faktor, och Amira Akhavan lyfte fram medelhavsdieten som är bra för både hjärta och hjärna. Att hålla hjärnan igång när man blir äldre är också viktigt, liksom fysisk aktivitet i vardagen.

Amira berättade också hur viktigt det är för välbefinnandet att känna delaktighet, för social samvaro är något som i hög grad motar risken för demens. Hon lyfte fram stadens förebyggande verksamhet som hjälper äldre att bryta den sociala isoleringen som många kan hamna i. Bland annat erbjuder den förebyggande verksamheten hembesök hos alla som fyller 80 och 90 år, och man organiserar de sju seniorträffarna som anordnar många olika aktiviteter för våra äldre.

Anhörigveckan fortsätter

Fler föreläsningar och aktiviteter finns att ta del av fram till fredag den 6 oktober. Författaren Agneta Lagercrantz kommer till kommunfullmäktigesalen i Solna stadshus kl 18.00 på tisdagen och håller en föreläsning om självmedkänsla – att som anhörig vara lika vänlig mot sig själv som man skulle vara mot andra. Välkommen!

Hela programmet för anhörigveckan hittar du här.

Läs mer om Solnas anhörigstöd här.

Dela: