Undvik magsjukan i sommar!

Förra året rapporteras mer än 14 000 fall till Folkhälsomyndigheten där personer blivit magsjuka av smittämnen som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. Sommaren är högsäsong för magsjuka, men det finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk.

Under sommaren ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av smittämnen i mat och vatten, både hemma i Sverige och på resan utomlands. Det är oftast via mat och vatten du riskerar att bli smittad men det finns enkla sätt att minska risken att bli magsjuk.

Såhär minskar du risken för att bli magsjuk

  • Tvätta händerna – Tvätta händerna innan du börjar laga mat och har du hanterat rått kött ska du tvätta händerna igen innan du fortsätter med andra livsmedel. Det är också viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
  • Grillning och annan matlagning – Håll olika livsmedel separerade från varandra och se till att köttsaften från rått kött inte vidrör mat som inte ska hettas upp. Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött. Tänk också på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker som inte ska hettas upp. Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt och har blivit ordentligt upphettat. Låt inte heller maten ligga framme i värmen.
  • Grönsaker – Skölj alltid grönsakerna noga i rent vatten.
  • Opastöriserad mjölk – Drick inte opastöriserad mjölk ät inte mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserade. Det är särskilt viktigt för barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
  • Betande djur - Bada inte nära betande djur och undvik att äta din picknick i hagar där djur brukar beta. Tvätta också händerna noga efter all kontakt med lantbrukets djur.

Magsjuk av mat som serverats eller köpts i Solna?

Om du misstänker att du blivit magsjuk av mat som serverats eller köpts i Solna - anmäl det så fort som möjligt till miljö- och byggnadsförvaltningen så undviker vi att fler insjuknar. Läs mer om hur du gör en anmälan här.

Läs mer

Folkhälsomyndhetens webbplats finns mer information om hur du kan undvika magsjuka i sommar. På Livsmedelsmyndighetens hemsida kan du också läsa om vad du bör tänka extra på vad gäller hantering av mat i rötmånadstider,

Dela: