Solna stads miljöpris 2017 går till Svenska Brasserier

Solna stads miljöpris tilldelas i år Svenska Brasserier för sitt arbete med Ulriksdals Värdshus. Svenska Brasserier har höga hållbarhetsambitioner och satsar vid Ulriksdals Värdshus på att skapa ett slutet kretslopp och att gynna den biologiska mångfalden.


Foto: Svenska Brasserier

Svenska Brasserier har som mål att bli Nordens mest hållbara restaurangkoncern. Sedan september 2016 driver de Ulriksdals Värdshus i Solna. Förra året plöjde Svenska Brasserier upp en 15 000 m2 stor odlingsyta på marken framför Värdshuset, som tidigare brukats som köksträdgård åt slottet. Syftet är att det som odlas vid Ulriksdal ska förse koncernens restauranger med grönsaker, bär, örter och blommor men odlingen är även tänkt att fungera som ett besöksmål som ska inspirera och visa att det är möjligt att på ett hållbart sätt odla god och näringsriktig mat i Solna. Svenska Brasserier strävan är att skapa ett Ulriksdal som ett slutet kretslopp med grönsaker, bär, örter, bin, höns och så småningom även större djur.

Svenska Brasserier har nyligen anställt en hållbarhetschef och jobbar med hållbarhet på flera sätt. Under hösten 2017 får Ulriksdal en egen kompost där matrester från köketska bilda näringsrik jord som sedan ska användas till odlingen. Det finns även planer på att installera uttag för att gäster ska kunna ladda sin elbil. Koncernen har avskaffat plastsugrör i barerna och satsar på att minska gästernas köttkonsumtion.

Priset kommer att delas ut i samband med Solna stads Frukostbricka i december 2017. Förutom Årets miljöpris delas även pris ut för Årets företagare, Årets unga affärsidé och Årets CSR-företag.

Solna stads miljöpris har delats ut sedan 2006 för betydelsefulla insatser inom miljöområdet. Miljöpriset, som består av en staty och äran, kan delas ut till ett företag eller organisation som har verksamhet i Solna. Här kan du läsa mer om Solna stads miljöpris och tidigare års vinnare.

Dela: