Solna stad topp 10 i Håll Sverige rent

Håll Sverige Rent rankar varje år kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning och Solna klättrade under år 2016 från plats 76 till topp 10. Rankningen baseras bland annat på antalet skräpplockare, enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning och antalet förskolor som "flaggar grönt". Tillsammans bidrog över 5000 solnabor till en renare, snyggare och tryggare stad förra året!

Solna stad anslöt sig under år 2016 till stiftelsen Håll Sverige Rent. Stadens förskolor och skolor har även tidigare år varit anmälda till de årliga skräpplockardagarna som arrangeras av Håll Sverige Rent, men tack vare medlemskapet får staden fler konkreta verktyg i arbetet mot nedskräpning. Målet är att påverka attityden till nedskräpning hos solnaborna så att alla tillsammans kan bidra till en renare, snyggare och tryggare stad. Under 2016 deltog över 767 000 vuxna och barn runt om i Sverige varav 5100 i Solna.

- Renhållning är en av de enskilt viktigaste åtgärderna i stadsmiljön för att öka solnabornas trygghetskänsla. Därför är detta resultat mycket glädjande och en signal om att vi arbetar i rätt riktning säger Andreas Evestedt stadsmiljöchef.

Läs mer om rankningen Håll Sverige Rent

Grön Flagg på stadens förskolorGrön Flagg innebär att arbetet med hållbar utveckling är del av förskolans dagliga verksamhet och arbetet är kopplat till förskolans läroplan. Förskolor i Solna som kan hissa den gröna flaggan visar att barn och personal arbetat aktivt och belönats för sitt arbete med hållbar utveckling. Att arbeta med Grön Flagg blir en naturlig fortsättning på Solna stads arbete för kemikaliesmarta förskolor.

- Det finns ett stort engagemang bland stadens förskolor att tillsammans med barnen arbeta för en hållbar utveckling och bidra till en bättre miljö. Att det uppmärksammas av Håll Sverige Rent ger ytterligare energi att arbeta vidare med frågan i både förskolan och skolan, säger Anne Rönnberg, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Grön Flagg drivs i Sverige av stiftelsen Håll Sverige Rent och är den svenska delen av Eco-Schools som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE). Grön Flagg har funnits i Sverige sedan 1996 och i nästan 60 länder finns det Grön Flagg-certifierade förskolor och skolor.

Läs mer om arbetet med Grön flagg på stadens förskolor.

Dela: