Glada tramp på avslutningen av vårens cykelkurs

Under några veckor i april och maj har en grupp vuxna nybörjare lärt sig att cykla tack vare en av stadens cykelkurser. Att få fler att cykla är en vinst för alla då det är ett smidigt, säkert och miljövänligt sätt att ta sig fram på och kroppen mår bra av att röra sig.


Glada nyblivna cyklister på avslutningen av cykelkursen. Foto: Solna stad

Cykelkursen har omfattat sju lektioner och under måndagens examenscykling trampade alla stadigt runt på sina cyklar i Hagalund. Ett gäng tog till och med en långtur till Hagaparken! Att kunna cykla själv för första gången i livet ger en ny frihet. Cyklingens fördelar upplevs inte bara för den som lär sig cykla, utan får genomslag även i resten av familjen och samhället. Det bidrar till folkhälsan, miljön och trafiksäkerheten. Alla vinner om fler cyklar!

- Sedan vi började med dessa cykelkurser har över 100 personer lärt sig cykla i Solna. Deltagarna får inte bara ökad möjlighet att ta sig runt på ett miljövänligt sätt utan också stärkta chanser på arbetsmarknaden, då jobb inom till exempel hemtjänsten ofta kräver att man kan cykla, säger Magnus Persson ordförande i tekniska nämnden.

Det är Solna stad i samarbete med Cykelfrämjandet, Stockholm City Bikes och Energi- och klimatrådgivningen som regelbundet erbjuder cykelkurser för vuxna nybörjare. Cyklingskurserna har slagit så väl ut att de spridit sig till andra kommuner i närområdet. Under 2018 hålls kurser ibland annat Sundbyberg, Järfälla, Akalla, Farsta, Nacka och Lidingö.

Är du eller någon du känner intresserad av att lära sig att cykla? Läs mer på Cykelfrämjandet eller håll utkik här på stadens webb och på Facebook där vi informerar inför nästa kursstart (till hösten).

Dela: