Matavfall företag / verksamheter

Här kan du som driver driver en verksamhet eller ett företag hitta information om vad som gäller när ni sorterar ert matavfall.

I alla verksamheter uppstår det matavfall, exempelvis matrester, skal och kaffesump. Er verksamhet har möjlighet att sortera matavfallet så att det rötas och blir till biogas och biogödsel genom tjänsten Gröna Linjen. Ni kan välja mellan olika system – avfallskärl á 140 liter, kvarn till tank och förpackat matavfall.

För att teckna abonnemang kontakta kundtjänst för Gröna linjen.

Hur går insamlingen i kärl till?

Matavfallet ska vara så torrt som möjligt när det lämnas i avfallskärlet. Låt vätskan rinna av så blir hanteringen fräschare och kärlet lättare, det får inte väga mer än 70 kg ur arbetsmiljösynpunkt. Fyll aldrig avfallskärlet mer än att 20 cm finns kvar upp till kanten. Säckar och påsar gjorda av papper får användas. Påsar med plastad insida, av plast eller majsstärkelse, får ej användas.

Vad sorteras som matavfall?

  • Råa eller tillagade matrester av t.ex. kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd, pasta, ris, mjöl och ägg.
  • Hushållspapper, kaffefilter och tepåsar av papper.
  • Matrester från tillagningen.
  • Tallriksavskrap från serveringen.
  • Kasserad frukt och grönt samt övrigt matavfall där förpackningen tagits bort.
  • Fruktskal.

Vad sorteras inte som matavfall?

  • Förpackningar t.ex. smörpaket.
  • Kapsyler och korkar.
  • Hårda ben (grövre än ett lillfinger).
  • Ätpinnar, bestick och tandpetare.
  • Stearin- och värmeljus.
  • Skrivpapper.
  • Aska, cigarrettfimpar och snus.
  • Kemikalier, t.ex. diskmedel.
  • Snittblommor
  • Minimera antalet servetter och sortera dessa för sig.

Sortering av matavfall för företag och verksamheter

Dela: