Frågor och svar matavfall

frågor och svar matavfall

  1. Hur börjar vi sortera matavfall i vårt flerbostadshus?

    Solna stad har valt ett frivilligt och kostnadsfritt insamlingssystem av matavfall. Det medför att hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och villaägare själva väljer att ansluta sig till insamlingen.

    I tjänsten ingår 140 liters kärl för matavfall, sorteringsutrustning till hushållen, informationsmaterial och hämtning av matavfallet som sker en gång per vecka året runt.

    Vi gör gärna platsbesök och hjälper till med att hitta plats för insamlingen och rätt dimensionering. Läs mer i vår broschyr för fastighetsägare här (PDF-dokument, 1,0 MB). Ni är välkommna att höra av er till oss om ni vill diskutera eller har frågor. Använd stadens e-formulär!


  2. Vad är matavfall?

    Så fort du lagar mat, äter en frukt eller kokar kaffe, uppstår matavfall. När du sorterar ut matavfallet bidrar du till en ökad biogasproduk­tion, ett miljövänligt fordonsbränsle!

    Exempel på matavfall

    • Matrester
    • Grönsaksblast
    • Bröd
    • Avocadokärnor
    • Fruktskal (även citrusfrukter och bananskal)
    • Äggskal
    • Snittblommor
    • Ost (även ostkanten)
    • Pasta, ris och potatis
    • Ostronskal & musselskal (mindre mängder)
    • Nötskal (mindre mängder)
    • Kokosnötsskal
    • Hushållspapper (lite tidningspapper i botten går också bra)
    • Kaffe- och tesump, även filter av papper
    • Kött-, fågel- och fiskrens

    Använd endast den bruna påsen när du lämnar matavfall. Ingen plastpåse eller bioplastpåse är godkänd.

    Exempel på vad som inte är matavfall

    • Köttben tjockare än ett lillfinger
    • Tandpetare
    • Glasspinnar
    • Servetter
    • Blommor med jord
    • Tuggummi
    • Snus
    • Cigaretter
    • Kattsand
    • Aska
    • Blöjor
    • Bindor
    • Tamponger
    • Pads
    • Tops
    • Damm


  3. Hur sorterar jag matavfallet?

    Lämna torrt matavfall

    Använd en slaskrensare och låt matavfallet rinna av i vasken före du lägger det i påsen. Om matavfallet ändå är blött, lägg lite hushållspapper i botten av den bruna påsen. När matavfallet är torrt minskar risken för lukt och påsen håller bättre. Ett tips är att skala frukt och grönsaker direkt ner i påsen.

    Använd den bruna korgen

    Den bruna korgen ventilerar påsen och gör att påsen blir tålig och att matavfallet blir torrare och fräschare. Du kan skruva upp hållaren i ditt kök eller ha den tillgänglig på diskbänken.

    Använd endast den bruna påsen

    Ingen annan påse än den bruna papperspåsen får användas. Det är den enda påsen som går att röta i biogasanläggningen.

    Stäng alltid påsen när du lämnar den i behållaren

    Hanteringen blir fräschare när matavfallet kapslas in av påsen. Tänk på att inte fylla påsen över det streck som finns inuti, annars får du problem att rulla ihop den.

    Se instruktionsfilm

    Se på film om hur du sorterar ditt matavfall, framtagen av Svenco.

  4. Vad händer med det insamlade matavfallet?

    Det matavfall som solnabor sorterar ut hämtas av en sopbil som drivs med biogas. Matavfallet transporteras till Hagby återvinningscentral där det omlastas. Allt matavfall från Solna och dess grannkommuner inom SÖRAB-sammarbetet omlastas i containers som rymmer 10 ton matavfall vardera, och transporteras sedan till Uppsala biogasanläggning. Där rötas (behandlas) matavfallet och blir till biogas och gödningsmedel. Biogas är ett förnyelsebart, miljövänligt fordonsbränsle som driver personbilar, bussar och sopbilar. Efter rötningsprocessen bildas en rötrest som används som gödsel på åkrar. Vilket i sin tur knyter kretsloppet av näringsämnen i vår mat tillbaka till åkern.

  5. Varför används papperspåsar i Solna för matavfallsinsamling?

    Det finns olika system för att samla in matavfall. I Solna har vi valt det ventilerade systemet med bruna påsar. Det innebär att allt material som lämnas i kärlet ska vara biologiskt nedbrytbart. Hamnar plast, bioplastpåsar eller majsstärkelsepåsar i sorteringen blir matavfallet förorenat och kan inte användas som gödningsmedel.

  6. Behöver vi ansöka om bygglov för att börja sortera matavfall?

    Ska ni införa matavfallsinsamling kan det ibland innebära att ni väljer att införskaffa sopskåp eller andra typer av markbehållare för ert matavfall. Det finns här ett par saker att tänka på för att den nya avfallslösningen ska vara rätt och riktig. Bland annat behöver ni undersöka om den kräver bygglov och säkerställa att den placeras på fastighetens mark. Kontakta stadens kontaktcenter för information och råd. Se mer information här.

  7. Vad ska vi tänka på sommartid?

    Tips för sommar

    Risken för lukt och flugor vid hantering av matavfall, ökar under de varma sommarmånaderna. Använd dig av våra tips och skapa en enklare hantering.

    Så gör du med matavfallet

    • Använd slaskrensaren och låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger det i påsen. Lägg med fördel lite hushållspapper i botten av påsen.
    • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av, och vira in det i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Du kan även lägga paketet i frysen och förvara det där fram till tömningsdag.

    Så gör du med den bruna påsen

    • Stäng alltid den bruna påsen och lägg inget matavfall löst i kärlet.
    • Byt påse minst var tredje dag – även när den inte är full.
    • Rengör den bruna korgen om den är smutsig.
    • Använd endast den bruna påsen. Plastpåsar ventilerar inte det fuktiga matavfallet. De går heller inte att röta.

    Så gör du med kärlet

    • Tvätta kärlen före sommaren och efter sommaren, eller vid behov. Tjänsten går att beställa, hos SUEZ kundtjänst 150 kr per kärl samt 1500 kr per underjordsbehållare.
    • Dutta lite ättika på kärlets kant och botten. Detta motverkar flugor.
  8. Vad ska vi tänka på vintertid?

    Tips för vinter

    Under de kalla vintermånaderna kan matavfallspåsarna frysa fast i kärlet. När renhållningspersonalen skall tömma kärlet ramlar inte matavfallspåsarna ur, utan fastnar. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att tömningen fungerar. Alla boende har en del i detta och nedan får ni några tips.

    Så gör du med matavfallet

    • Låt matavfallet rinna av i vasken före du lägger det i påsen.

    Så gör du med den bruna påsen

    • Stäng alltid påsen. Matavfall som ligger löst i kärlet fastnar vid kyla.
    • Lägg hushållspapper i botten av påsen som kapslar in vätskan.

    Så gör du med kärlet

    • Lägg en tidning i botten av kärlet.
    • Håll kärlet rent och tvätta efter behov.
Dela: