Europa minskar avfallet 2017

I Sverige är vi duktiga på att återanvända, återvinna och utvinna energi ur vårt avfall. Ändå står vi inför samma stora utmaning som resten av världen: våra avfallsmängder måste minska. För nionde året i rad arrangeras under en vecka den europeiska kampanjen "Europa minskar avfallet" med syftet att lyfta frågor kring att minska avfallsmängderna på olika sätt.

De senaste tio åren har hushållsavfallet ökat med över 30 procent i Sverige. Forskning visar att om mängden hushållsavfall i Sverige minskar 5 procent kan de årliga utsläppen av växthusgaser minska med 300 000 ton. Det motsvarar utsläppen av växthusgaser inom Solna stads gränser under två år!

Kampanjen "Europa minskar avfallet" går ut på att alla länder inom EU under en och samma vecka, 18-26 november, genomför aktiviteter för att förebygga avfall och för att minska mängden farliga ämnen i avfallet. Årets tema är "Återanvänd och reparera: Ge den ett nytt liv!".

Ge en sopa ett nytt liv

I Solna startar staden tillsammans med SÖRAB* två aktiviteter under "Europa minskar avfallet" veckan. Den ena aktiviteten är förskoletävlingen "Ge en sopa ett nytt liv" där stadens förskolor kan vinna fina priser genom att tillsammans med barnen skapa något nytt av saker som annars skulle blivit sopor. Stadens fortsätter också att sätta fokus på att minska matsvinnet. Den andra aktiviteten är tävlingen "Matsalskampen" där stadens grundskolor under två veckor tävlar om vem som har minst matsvinn. Fyra av Solnas skolor deltar i år. I början december får vi veta vilka som har vunnit tävlingarna.

Inspiration - minska avfallet, rädda dina prylar och få mer pengar i plånboken

  • Cykelköket Solna- I cykelköket som håller till i Hagalund kan du laga din cykel, bygga en cykel eller bara lära dig mer om cyklar.
  • miljönär.se - är en sida som ger tips och idéer kring hur du både kan rädda miljön och din plånbok genom att laga, låna och återanvända.
  • langeleveprylen.se - är en sida med tips för hur du kan vårda dina prylar och ägodelar så att de håller längre, och slipper bli avfall i förtid.
  • slangintematen.se - en sida med tips på hur du minska ditt matsvinn.
  • delbar.se - gör det enkelt att hyra, köpa, sälja och låna grejer i din närhet med grannar, vänner och andra du känner.
  • delaeko.se - hjälper dig att hitta enkla sätt att dela d.v.s. både att ta del av och dela med sig av genom att ge, få, byta och låna.
  • ihearteco.net - är en blogg som ger tips och inspiration kring hur man kan alstra så lite avfall som möjligt i en småbarnsfamilj.
  • karma.se – hjälper dig rädda mat till ett billigare pris genom att köpa mat som blivit över från restauranger, caféer och butiker.

*SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av Solna stad tillsammans med Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Dela: