Dags att anmäla sig till Vi Håller Rent/Skräpplockardagarna 2017

Vill du plocka skräp själv, med kompisarna, med barnen på förskolan eller kanske med din bostadsrättsförening? Alla kan vara med och hålla rent! Varje vår deltar Solna stad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning.

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2016 deltog 767 782 hjältar runt om i landet och hela 5103 i Solna.

Anmälan från 15 februari

De tidigare skräpplockardagarna har ett nytt namn och i år plockar vi skräp under parollen "Vi håller Rent". Från 15 februari är anmälningen öppen. Anmäl er på http://www.hsr.se/vi-haller-rent Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt skräpplockarmaterial i form av sopsäckar, skräppåsar och klistermärken från Håll Sverige Rent. Anmälan ska vara inne senast 2016-04-02 för att ni ska få kostnadsfritt material.

Vi Håller Solna rent vecka 17 och 18

I Solna stad infinner sig Vi Håller Rent-veckorna vecka 17 och 18.

Hur får vi skräpplockarmaterialet?

Materialet består av gula sopsäckar, mindre skräppåsar samt skräpspel och finns tillgängligt för avhämtning i Stadshusets reception från och med tisdagen den 25 april till och med onsdag 3 maj. Utlämning av material görs under receptionens öppettider.

Önskar ni övrig skräputrustning, såsom handskar står ni själva för detta.

Var lämnar vi skräpet?

Skolor och förskolor lämnar insamlat skräp vid sina ordinarie sophanteringsplatser mellan 26 april och 10 maj. Skräpet ska vara paketerat i de gula sopsäckarna/påsarna för att hämtas upp.

Föreningar och privatpersoner tar själva hand om insamlat skräp vid behov hämtas större mängd in av kommun efter avrop. Skräpet ska då vara paketerat i de gula sopsäckarna/påsarna annars hämtas de ej.

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast vid närmaste återvinningsstation.

Om ni hittar skräp som är farligt eller tungt

Var uppmärksam på farligt skräp, särskilt med barn. Om ni hittar farligt avfall såsom bilbatterier, sprayburkar eller målarfärg, anteckna noga var ni hittat skräpet och skicka en felanmälan till Solna stads kontaktcenter. Detta gäller även om ni hittar större föremål, såsom dumpade soffor eller lastpallar. Tänk på att platsbeskrivningen bör vara så noggrann som möjligt så att stadens renhållningsentreprenör kan hitta skräpet.
Om du plockar med barn är det viktigt att gå igenom vad man får och inte får plocka. Här finns rekommendationer för vilket skräp man kan plocka med barn »

Var med i kampen

Var med du också i kampen mot skräpet! Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!

Besök gärna hsr.se där ni finner ännu mer inspirerande material. Där finns till exempel ett häfte med roliga skräpplockarlekar som uppmuntrar er att jobba med barnens förmåga

Solna stad i topp 10 i Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent rankar varje år kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning och Solna klättrade under år 2016 från plats 76 till topp 10. Rankningen baseras bland annat på antalet skräpplockare, enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning och antalet förskolor som "flaggar grönt". Läs mer här

Dela: