De nya gatorna i Arenastaden och Ingenting har fått namn

Fotbollslegenden Putte Kock får ett torg och hembygdsvännen Arvid Tydén en gata uppkallad efter sig.

Vid sitt sammanträde på onsdagen 17 mars fastställde Stadsbyggnadsnämnden de förslag till namn på gator och torg m.m. som namnberedningen lagt fram.

Arenastaden med den blivande Putte Kocks plats

Arenastaden

De nya gatorna i anslutning till den nya Nationalarenan och Mall of Scandinavia (MOS) skall heta Evenemangsgatan och Råsta strandväg. Torget mellan arenan och MOS får namnet Putte Kocks plats.

Putte KockRudolf "Putte" Kock var en av AIK:s allra största profiler. Han blev svensk mästare 1923 och spelade 37 landskamper i fotboll. Åren 1943-55 var han ordförande i Fotbollförbundets UK och 1945-53 ordförande i AIK. Han var lagledare för guldlaget vid OS 1948 samt bronslagen vid VM 1950 och OS 1952. Putte Kock gjorde också en lång och uppskattad insats som fotbollskommentator och tippare i svensk TV.

Torget i Arenastadens södra del kallas Stjärntorget. Till området leder två broar över järnvägen; vägbron får namnet Signalbron och gångbron från Solna station skall heta Målbron.

Ingenting

Det nya bostads- och arbetsplatsområdet Ingenting i Huvudsta har en intressant historia, som sträcker sig ända tillbaka till järnåldern. En av gatorna uppkallas efter det gamla gårdsnamnet Bolstomta (som senare förvandlades till Tomteboda). Huvudstråket genom det nya området skall heta Arvid Tydéns allé.

Arvid TydénArvid Tydén var en av Solna hembygdsförenings grundare och verkade under många år som fornforskare med att dokumentera Solnas historia. I sitt arbete som brevbärare i Huvudsta gjorde han en stor insats genom att sätta namn på gatorna i det gamla municipalsamhället som till en början saknade vanliga adresser.

Övriga gator i Ingenting får namn med anknytning till Sergel och Bellman som båda lär ha vistats i området på 1700-talet. Namnen är Diktarvägen, Epistelvägen, Formgivarvägen, Tecknarvägen och Trubadurvägen.

I Ingentingskogen låg fram till 1930-talets början Stockholms folkpark med dansbanor och teaterscener. I folkmun förkortades Ingentingsparken till "Tingsan". Det nya torget vid infarten till området kallas därför Tingsantorget. Mitt på Arvid Tydéns allé skapas också ett torg kring de vackra ekar som finns där och som skall bevaras. Platsen skall kallas Ektorget.

Pelousen (den stora öppna gräsytan) som ingår i arkitekten Gunnar Asplunds skapelse Statens Bakteriologiska Laboratorium får namnet Lundbyparken efter ett annat av de ursprungliga gårdsnamnen.

Lundbyparken

Läs mer om de nya namnen i namnberedningens tjänsteskrivelser. Se dokumentrutan till höger på sidan.

Dela:

Kontakt

Namnberedningen

08-734 24 16

Besöksadress

Solna stadshus

Postadress

171 86 Solna

Skicka meddelande till Namnberedningen