Solna rankas som landets bästa småföretagarkommun

Solna får högst betyg av Sveriges 290 kommuner – det visar SmåföretagarIndex 2021, som även pekar på starka samband mellan låg arbetslöshet och företagsklimat för små och mellanstora företag.

Lista på kommuner och betyg SmåföretagarIndex

Solna stad får högst betyg i SmåföretagarIndex 2021

Solna stad är i topp bland Sveriges kommuner i SmåföretagarIndex 2021, en årlig rankning som genomförs av organisationen Småföretagarna. Det innebär att staden klättrar från andra till första plats jämfört med förra årets index, med toppbetyget 6,7 av 7 möjliga.

– Småföretagandet är viktigt för tillväxten och arbetsmarknad i Solna. Jag är glad och stolt över att det lokala näringslivet ger staden landets högsta betyg – det finns ett starkt och viktigt samband mellan det goda företagsklimatet och stadens låga arbetslöshet, inte minst hos unga och utrikesfödda, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Höga betyg till kommunal service

Viktiga faktorer som bidrar till Solnas topplacering är goda relationer och samverkan mellan staden och det lokala näringslivet – vad gäller till exempel kommunens service, upphandling och attityder till företagande. Andra delar som räknas in i resultatet är andel behöriga till gymnasiet, låg andel med sociala ersättningar och bidrag samt den kommunala skattesatsen.

Om SmåföretagarIndex

SmåföretagarIndex kartläggs förutsättningarna för små och medelstora företag i Sveriges 290 kommuner. Nio olika dimensioner analyseras av företagandets villkor på lokal nivå. Dimensionerna är: Lokal marknad, Företagsamma per capita, Överlevnadsgrad, Trygghetsinsatser, Kommunal Näringspolitik, Skolsystem, Demografi, Välfärdsåtagande samt Kapitalförsörjning.

Kontakta oss

Senast uppdaterad