Nya överenskommelser möjliggör omfattande stadsutveckling i centrala Huvudsta

Skanska Sverige och Fabege förvärvar tillsammans cirka 150 000 kvadratmeter mark, som friläggs när Mälarbanan byggs ut och delar av järnvägen förläggs i tunnel. Det skapar förutsättningar för en omfattande stadsutveckling med 1 000 nya bostäder och 2 000 nya arbetsplatser mitt i centrala Huvudsta. Kommunstyrelsen beslutade den 29 mars 2021 om överenskommelser med Skanska Sverige och Fabege.

1000 nya bostäder och 2000 nya arbetsplatser i centrala Huvudsta

I samband med att Mälarbanan byggs ut genom Solna och delar av järnvägen förläggs i tunnel frigörs mark i centrala Huvudsta som möjliggör en stadsutveckling omfattande cirka 150 000 kvadratmeter med nya gröna stadskvarter, bostäder och arbetsplatser. Förslaget till detaljplan är föremål för samråd under våren 2021. Parallellt med detaljplanearbetet har Solna stad kommit överens om att utveckla den mark som frigörs intill och ovanpå tunneln tillsammans med Skanska Sverige och Fabege.

Totalt uppgår stadsutvecklingsprojektet i centrala Huvudsta till 15 miljarder kronor.

– Utvecklingen av centrala Huvudsta är Solnas största och i särklass mest komplicerade stadsutvecklingsprojekt, i och med att järnvägen förläggs i tunnel och kantas med ny bebyggelse. Därför känns det tryggt att samarbeta med två aktörer som har stor erfarenhet av stadsutveckling i komplexa storstadsmiljöer, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

150 000 kvadratmeter mark för nya bostäder, förskolor och arbetsplatser

Skanska Sverige förvärvar mark för att uppföra cirka 85 000 kvadratmeter bostäder med lokaler för restauranger och annan service i gatuplan, två förskolor och en gruppbostad för LSS-boende. Fabege förvärvar mark för att uppföra cirka 10 000 kvadratmeter bostäder och cirka 52 000 kvadratmeter kontorslokaler, både i anslutning till intunnlingen av järnvägen i Huvudsta och i anslutning till Solna Business Park. I samband med utbyggnaden av Mälarbanan förstärks även kollektivtrafiken i området med en ny pendeltågsstation i Huvudsta och ny stationsentré i Solna Business Park från Sundbybergs station.

Nästa steg

Byggstart för utbyggnaden av Mälarbanan är planerad till 2023 och den nya bebyggelsen planeras att uppföras under perioden 2030 – 2040. Kommunstyrelsen beslutade om överenskommelserna med Skanska Sverige och Fabege den 29 mars 2021.

Totalt uppgår köpeskillingen för marken till cirka 2 miljarder kronor som Skanska och Fabege kommer att erlägga till Solna stad vartefter de nya stadskvarteren uppförs.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad