Nya bostadskvarter vid Solna centrum och Solnavägen

Nya bostadskvarter med upp till 400 lägenheter ska byggas ovanpå parkeringsdäcket vid Solna centrum. Bebyggelsen bildar en ny stadsfront mot Solnavägen, som omvandlas till en tät och levande stadsgata. Samtidigt ger projektet ett bidrag till stadens medfinansiering av ny tunnelbana genom Solna.

Illustration av bostadshusen vid Solnavägen

Vy genom ett av släppen mellan föreslagna bostadshus, befintlig bebyggelse och entré till Solna centrum i fonden. Illustration: BAU

Ny bebyggelse ovanpå parkeringsdäcket vid Solna centrum innebär ett tillskott på 350-400 nya bostäder samt LSS-bostäder och lokaler i bottenvåningen mot Solnavägen – till exempel butiker, service, restauranger och caféer. Det möjliggör detaljplanen för kvarteret Banken och det exploateringsavtal som godkändes av kommunstyrelsen den 12 oktober 2020.

– Solna centrum får en tydligare och levande stadskärna med de nya bostadskvarteren. Samtidigt bidrar projektet till Solnavägens omvandling från trafikled till tätare och tryggare stadsgata, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Solnavägen blir levande stadsgata

De nya bostadskvarteren stärker områdets roll som stadsmässigt centrum och bildar en ny stadsfront mot Solnavägen. Projektet är ett av flera pågående längs Solnavägen som omvandlas från trafikled till levande stadsgata. Vid Solnavägen planeras omkring 5 000 nya lägenheter, kontor och kommersiella lokaler under de kommande åren – från Råsundavägen i norr till Torsplan och Stockholms innerstad i söder.

Medfinansierar tunnelbanans utbyggnad genom Solna

Området ligger i nära anslutning till kollektivtrafik: bussar, tvärbana och tunnelbana, med närhet till Solna centrum på den blå linjen – och den nya stationen Södra Hagalund, på den gula linjen som byggs mellan Odenplan och Arenastaden. Överenskommelsen innebär även ett bidrag till stadens medfinansiering av tunnelbanans utbyggnad genom Solna.

Nästa steg

Detaljplanen godkändes i byggnadsnämnden den 13 maj 2020 och antogs av kommunstyrelsen den 12 oktober 2020. Samtidigt godkändes exploateringsavtalet mellan Solna stad och Rodamco Solna Centrum AB samt ett antal fastighetsbolag.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad