450 nya bostäder och förskola i Huvudsta

Nya bostadskvarter med 450 lägenheter, LSS-bostäder och förskola byggs i Huvudsta, vid entrén till Solna från sydväst. Samtidigt utvecklas Solnaverket för att möta ett växande behov av hållbar fjärrvärme. Nu har byggnadsnämnden godkänt de två detaljplanerna.

Visionsbild

Bild: AIX Arkitekter

Fyra nya bostadskvarter ska byggas i Huvudsta, med cirka 450 nya bostäder, LSS-bostäder och en förskola samt lokaler för butiker och service för en tryggare centrumkänsla. Tre av kvarteren uppförs längs Huvudstaleden och ett punkthus uppförs längs Alphyddevägen. Inom kvarteret längst i söder finns en högdel på elva våningar som tillsammans med Solnaverkets torn ska skapa en port in till Solna från sydväst.

– Den nya bebyggelsen bullerskyddar befintlig och tillskapar en god inre stadsstruktur, säger Torsten Svenonius, ordförande i byggnadsnämnden.

– Genom att parallellbehandla detaljplanerna för såväl fler bostäder som utbyggd fjärrvärmeverksamhet har vi undvikit att de två sakerna lagt krokben för varandra, avslutar Torsten Svenonius.

Närhet till tunnelbana, grönområde och stränder

De nya kvarteren byggs i ett område med närhet till två tunnelbanestationer, Huvudsta och Solna strand, men också tillgång till grönområden och stränder. Utöver garage under de nya husen kommer en parkeringsbyggnad att uppföras för att tillgodose behovet av parkering i området.

Utveckling av hållbar fjärrvärme

Detaljplanen för bostäderna i kvarteret Huvudsta 3:1 samordnas med detaljplanen för kvarteret Krukmakaren, som rör utvecklingen av Solnaverket och den utbyggnad som ska möta det växande behovet av hållbar värme och kyla från såväl boende som företag.

Detaljplanerna för godkännande

Beslut om att godkänna detaljplanerna fattades i byggnadsnämnden den 24 juni 2020. Nästa steg är att kommunfullmäktige ska godkänna detaljplanerna.


Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad