Italien möter hösten i Stockholm

Solna gymnasium får i samband med ett utbytesprogram besök, under en vecka i oktober, av en klass från den italienska sjöfartsstaden Genua (italienska: Genova).

Partnerskolan heter Liceo Scientifico Leonardo da Vinci och specialiserar sig inom det naturvetenskapliga programmet (NA-programmet). Under besöket har 21 italienska elever och två italienska lärare möjlighet att följa med våra NA-elever i årskurs två. De deltar i lektionerna, stadsvandrar, övar på teambildning och inte minst andas i en skolmiljö som präglas av goda svenska värderingar.

 

Fika

Italienska gäster skäms bort med god svensk fika

Enligt våra gäster finns nästan inga likheter mellan den svenska och den italienska skolan. De italienska eleverna uppskattar högt att Solna gymnasium har en sådan unik öppen atmosfär, vilket syns i såväl den fysiska öppna planlösningen som den lättsamma interaktionen mellan lärare och elever. Att skolan har, för att citera, en ”minibar” fylld med goda förfriskningar som kladdkaka är ett plus i kanten.

Djurgården

Vackra Stockholm beskådad från Djurgårdsbron

Under ett par eftermiddagar promenerar vi tillsammans i Stockholms innerstad och besöker några sevärdheter. Högt upp på favoritlistan hamnar den kontrastrika väldoftande Gamla stan, det ståtliga skeppsvraket på Vasamuseet, världens äldsta friluftsmuseum Skansen där det förflutna harmonierar med nuet, samt den magnifikt glimmande Gyllene salen inne på Stadshuset som i all elegans imponerar med sina väggutsmyckningar i guldmosaik.

Laserdom

Aktivitet på Laserdome där samarbetet och vänskapen förstärks

Alla deltagare

Självklart missar vi inte fotbollsmatchen när Sverige möter Slovenien i Nations League på Friends Arena den 27 september 2022. Titta hur glatt italienska elever hejar på Sverige!

Tack för den här gången, Genova!
Vi ses snart igen i Genova i november. Arrivederci!

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad