NIU i samarbete med forskargrupp vid KTH

Forskargruppen Digital Women's Health vid KTH har startat ett nytt forskningsprojekt som handlar om unga människors upplevelser av menstruationscykler inom idrotten. I samarbete med Solna gymnasium har de genomfört designworkshops.

Forskargruppen Digital Women's Health vid KTH har startat ett nytt forskningsprojekt som handlar om unga människors upplevelser av menstruationscykler inom idrotten. I projektet har vi designat ett prototyping kit som vi kallar "Menarche Bits", som stöder design av kroppsnära teknik med formförändrande material.

I samarbete med Solna gymnasium och deras studenter har vi genomfört designworkshops med unga idrottare för att utforska och designa teknik för deras kroppsliga upplevelser av menstruationscykler och idrott. Vi designade teknologier för att bemöta kramper och uppblåst mage vid menstruation samt ångestkänslor under dagarna före menstruationen.

Deltagarna använde "Menarche Bits" för att utforma nya kroppsnära teknologier i formförändrande, mjuka, elektroniska material som använder värme och uppblåsbar silikon för att uppmuntra andning och bekväm stimulering av kroppen.

Marie Louise Juul Søndergaard
Postdoc in Digital Women’s Health

Interaction Design Research Group
KTH Royal Institute of Technology

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad