Om bloggen

I Kinabloggen år 2018 skriver elever från Ulriksdalsskolan och Råsunda skola om det internationella samarbete som utvecklas och genomförs tillsammans med Affiliated High School of UIBE i Beijing och om kinesiska som språkval.

Till bloggens startsida

Besök på Primary School och Junior High

Under tisdagen besökte vi tre skolor och fick vara med på lektioner i både låg- och högstadiet. Här skriver Amasia och Adna om sina upplevelser denna dag!

Idag besökte vid några av våra partnetskolor här i Kina. Den första skolan var Senior High (årskurs 9-10) . Där vi kollade på när alla skolans elver hade morgongymnastik. Eleverna stod i led en och en bakom varandra på skolans konstgräsplan. Deras baksida bestod av en stor fotbollsplan, en fridrottsbana runtom, sex basketkorgar bredvid och en klättervägg. Bredvid fridrottsbanan med fotbollsplanen fanns det en stor läktare där vi svenskar satt. Alla elever gjorde en traditionell dans med en stor röd solfjäder med en blandning av snabba och långsamma rörelser ackompanjerad av kinesisk musik.

Alla elever kunde rörelserna utan till men om dom tappade bort sig kunde dom titta upp på podiumet på läktaren där idrottsläraren stod med mikrofon o ropade ut instruktioner. Där stod också två av dom duktigaste eleverna som visade dansen. Många av eleverna verkade trötta och gjorde sina rörelser lite slarvigt.
Efter morgongymnastiken gick alla elever tillbaka till lektionerna förutom sex led som stannade kvar. Tre av leden fick beröm för att dom varit duktiga och dom andra leden fick en utskällning för dom inte hade gjort som lärarna ville. Vad dom eleverna hade gjort fel var lite oklart för oss då vi inte kan kinesiska så bra. Som straff fick dom springa ett varv runt fotbollsplanen på fridrottsbanan i den stekande solen.
Därefter åkte vi med buss till en skola som bestod av låg- och mellanstadiet (Primary). Där blev vi välkommnade av rektor och av små tjejer som dansade för oss. Dom hade rosa kläder och kronor med fjädrar i. Sedan fick vi se några av de olika sportlag som skolan hade. Rullskridskorlag och fotbollslag bland annat. Vi fick leka runt med barnen och ha en vänskaplig fotbollsmatch med blandade lag. Då höll varje svensk person ett barn i handen och fick inte släppa taget någon gång under spelets gång.
Väldigt svettiga och varma gick vi in i skolans byggnad och fick en guidad tour av dom undervisande eleverna på både kinesiska och engelska. Dom berättade att skolan inriktade sig på många olika språk ,bland annat spanska och koreanska. Det visade också alla deras teckningar som hängde i korridorerna. Vi fick även höra en orkester bestående av elever spela för oss.
Efter detta fick prova på att måla traditionella masker tillsammans med några av eleverna där. Då fick vi ungdomar och och skolans elever lite tid att umgås och få reda på mer om varandra.
Sedan fick alla svenskar äta lunch ensamma med eleverna i ett klassrum. Jag (Amasia) fick spendera lunchen med klass 5. Under lunchen fick vi även ta emot presenter av barnen och ta många bilder. Lunchen åts i klassrummen och eleverna städade duktigt upp efter sig.
Efter lunchen åkte vi till nästa skola vilket var ett högstadium (Junior High). Här kollade vi i NO-salarna och i ett rum där det var massa uppstoppade djur innan vi gick för att möta några elever för att få testa en kinesisk variant av origami vilket var väldigt roligt men svårt. Vi fick även testa på att spela på en kinesisk cittra kallad Zheng med en musiklärare. Även det var roligt men svårt som typ allt annat...
Så efter detta var vi klara i alla skolor och det var daga att åka till ett Te-hus där vi skulle få smaka på te och lära oss om te och just det te vi drack. Det var faktiskt väldigt intressant och vi fick också av tehusets instruktör få se hur man tillagar te enligt kinesik tradition. De som ville fick också prova på att göra te på detta vis. Vi fick testa tre olika teer och sedan efter vi gjort det så gick vi ut i själva butiken för att köpa lite olika teer att ta med hem.
Nu var det äntligen dags för middag men innan det så åkte vi förbi hotellet för att lämna av våra presenter som vi fått och ta en snabb paus. Därefter det så gick vi till en restaurang med mat från regionen Xinjiang som till stor del är muslimsk. Alla var väldigt hungriga efter dagens skollunch. Maten där var i alla fall var väldigt god även fast det var lite starkt.
Efter en lång dag på 3 olika skolor gick vi nu tillbaka till hotellet.
Innan vi gick och la oss för att sova så var vi för att repetera inför vår stora presentation på torsdag.
Av Adna o Amasia

Kommentera

Alla fält markerade med Obligatoriskt är obligatoriska och måste fyllas i.

Kommentarer

Spännande att läsa om hur det är i kinesiska skolan! Häftigt att gå på ett riktigt te hus!

Publicerat 8 maj 2018 av Gunilla

Rätt tuffa tag på morgongymnastiken där. ����

Publicerat 9 maj 2018 av Robert L

Arkiv